maanantai 6. tammikuuta 2020

Ohjattu piirtäminen




Mitä ohjattu piirtäminen on?
Ohjatussa piirtämisessä piirtämistä lähestytään vaiheittain, askel askeleelta. Aikuinen voi ohjata piirtämistä kohta kohdalta tai ohjata lasta luomaan piirustuksen kokonaiskuvan pohjalta. Ohjattu piirtäminen luo perustaa piirtämisen taidoille. Lapset oppivat mallista ja oppivat muodostamaan niistä omia näkemyksiä. Ohjatussa piirtämisessä lapsi saa käyttää luovuuttaan, piirtää toisella tavalla tai lisätä omia elementtejä. Ohjatun piirtämisen jälkeen lapsille kannattaa tarjota lisää paperia uusiin tuotoksiin. Ohjatut piirtämisen idean takana on ajatus, että lapset poimivat maailmasta sen, mitä me näytämme heille, ja käyttävät sitä hyödykseen, ohjatussa piirtämisessä piirtämällä isompia ja parempia töitä.


Miksi lapset hyötyvät ohjatusta piirtämisestä?
Hyvä piirtäminen vaatii mielikuvaa siitä, mitä on tekemässä ja missä järjestyksessä asiat tehdään. Summassa piirtäminen tuottaa jotain. Tietoinen ja suunniteltu piirtäminen sitä mitä kohti pyritään.

  • Ohjattu piirtäminen tukee tavoitteellista työn tekemistä
  • Ohjattu piirtäminen lisää lasten kuuntelutaitoja
  • Ohjattu piirtäminen harjoittaa ohjeiden noudattamista
  • Ohjattu piirtäminen kiinnittää lapsen huomiota yksityiskohtiin
  • Ohjatun piirtämisen harjoittaminen siirtää taitoja lasten omaehtoisiin piirroksiin
  • Ohjattu piirtäminen auttaa lasta näkemään itsensä taiteilijana
  • Ohjattu piirtäminen vahvistaa lapsen itseluottamusta ja itsetuntoa piirtämisen saralla
  • Ohjattu piirtäminen tukee erilaisia tapoja ilmaista itseään


Mitä varhaiskasvatuksen oppimisen alueita ohjattu piirtäminen tukee ja miten? 

  1. Matemaattinen ajattelu -  geometrisen ajattelun tukeminen -> piirtäminen vaatii viivan, ympyrän, kolmion ja neliön käyttöä.
  2. Kielellinen ilmaisu – käsitteiden hahmottaminen, hahmojen tekeminen itse tehtyihin tarinoihin – tarinoiden rikastuttaminen
  3. Ilmaisun monet muodot – kuvallinen ilmaisu, musiikillinen ilmaisu (laulupiirtäminen – ohjatut piirtotarinat), luovuus
  4. Hienomotoriset välineenkäsittelytaidot– tukee hienomotorisia valmiuksia
  5. Mikä tahansa alue - Yhdistä ohjattu piirtäminen käsillä olevaan oppimiseen, teemaan


Miten?
Suhde taiteeseen on lapsilla erilaista. On niitä jotka ovat kiinnostuneita, niitä jotka ovat kiinnostuneita, mutta eivät tiedä mistä aloittaa tai kokevat etteivät osaa sekä niitä jotka eivät ole kiinnostuneita ja tekisivät mieluiten jotain muuta. Ryhmän tunteminen pohjaa sitä, miten ohjatussa piirtämisessä lähdetään liikkeelle.

Ohjattua piirtämistä voi tehdä siten, että lapset tietävät mitä piirtävät tai piirros on salaisuus heille, joka paljastuu vähitellen. Salaisuus-versio palvelee niitä, jotka ovat kriittisiä itselleen ja kokevat, etteivät osaa tehdä. Kokonaisuuden esittely valmiin työn kautta ja siitä osista liikkeelle lähteminen tukee lapsia, jotka tarvitsevat hahmottamiseen kokonaisuuden näkemistä ensin. 

Ohjatussa piirtämisessä ohjaajan pitää hahmottaa piirtämisen vaiheet. Ohjattuja piirrosohjeita löytyy tänä päivänä onneksi helposti internetistä. Esimerkiksi First Grade Blues Skies – sivusto  tai From the Pond- sivusto ovat vierailun arvoisia Myös Minna Lappalaisen Laulupiirtäminen ohjaa lapsia musiikin avulla piirtämään helppoja kuvia. 

Ohjatessa piirtämistä kannattaa kiinnittää huomiota käsitteisiin, siihen että ne ovat ryhmälle sopivia ja ymmärrettäviä Paperin suunnasta voi antaa esimerkiksi ohjeen, että paperi voi olla kahdella tapaa, joko A) paperi on pitkä ja kapea tai B) lyhyt ja leveä. Tällä ohjataan paperin suuntaa parhaaseen piirtämissuuntaan, jotta kuva mahtuu paperiin. Kaarien piirtämistä voi ohjata esimerkiksi kuvaannollisilla käsitteillä, jolloin alakaari on hymy ja yläkaari on sateenkaari. 

Ohjattu piirtäminen ei ole mitään irrallista toimintaa, vaan se kannattaa sitoa meneillä olevaan oppimiseen ja lasten oppimistavoitteisiin, joita menetelmällä tuetaan. Se sopii nykyaikaiseen varhaiskasvatukseen nimenomaan lasten tavoitteellisen oppimisen tukemisen näkökulmasta.

- Piirtämisen riemua -

*****************************************************************************
Blogin löydät myös Facebookista "Varhaista Aikaa - Varhaiskasvatuksen aikaa" 
sekä Instagramista @varhaista.aikaa
*****************************************************************************

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi. Kaikki kommentit tarkistetaan.

Epäonnistumisen tilat vaiko onnistumisen tilat?

  Uusi kausi tuo aina mukanaan haasteita. Työkavereiksi on voinut tulla uusia ihmisiä. Lapsiryhmät ovat voineet muuttua ja lasten haasteet o...