tiistai 3. marraskuuta 2020

Tonttulan tontut - joulukalenteri 2020 (osat 7-12)

 

Kuva: Pixabay

Tonttulan tonttujen matka kohti joulua jatkuu...Tonttulan keittiössä tuoksuu joulu. Seuraavissa tehtävissä leivotaan pipareita ajan kanssa, levitetään hyvää mieltä ja leikitään.

Joulukuun 7. päivä


Tähän tehtävään tarvitaan piparimuotteja, myös muovailuvahamuotit tai pihan hiekkamuotit sopivat tarkoitukseen.Turvallinen vaihtoehto on myös ottaa piparkakkumuoteista kuvia, jotka laminoituna voidaan laittaa jopa ulkotiloista etsittäviksi. Pihalla voidaan myös tehdä hiekka- tai lumipipareita.

Joulukuun 8. päivä


"Kehopiparien" tekeminen helpottuu, mikäli piparimuoteista on otettu valmiiksi kuvia tai lapset kuvaavat niitä ensin ja matkivat kuvista kehomuotoja. Kehomuotit voivat muodostua eri tasoihin kuten lattialla maaten tai seisten eri korkeuksilla (matalana, korkeana). Lasten tekemistä kehopipareista kannattaa myös ottaa kuvia. Niitä voi käyttää jouluviesteissä koteihin, tehdä digitaalisia kortteja, tulostaa muihin kädentaitojen töihin pohjaksi, tehdä näytelmiä keppinukkeiksi muokattuna. Kehoharjoittelun voi suorittaa myös pihalla.

Päivän aikana myös aitojen pipareiden leivonnalle on hyvä jättää tilaa seuraavaa päivää ajatelleen...(tai sitten ne hankitaan valmiina kaupasta) tai leikataan kartongista

Joulukuun 9.päivä


Eilisen kehopiparin harjoittelut kantavat nyt hedelmiään. Piirtämisen pensseleillä tai pullasudeilla voi aloittaa piirtämällä ensin piparin ääriviivat. Koristelussa voi ohjata koristelijaa kysymään toiselta millaisia kuvioita hän haluaisin kehoonsa maalattavan.

Mikäli aitoja pipareita ei ole itse tehty, koristeluun voi käyttää valmiita, ostettuja pipareita tai koristelut voi tehdä kartongista askarreiltuihin pipareihin.  

(Mikäli hätäisimmät tontut ovat halunneet pipareitaan jo edellispäivänä koristella, ei hätää. Nyt he saavat koristella oman tonttukaverinsa tai aikuisen tontun omalla pensselillään maalaillen. Pensselit voidaan myös ottaa ulkokäyttöön ja maalata lumeen vesiväreillä herkullisia piparikoristeita tai pelkällä vedellä, esimerkiksi katukivetykseen.)

Joulukuun 10.päivä


Hymynaamojen keräämisen lisäksi lasten kanssa voidaan miettiä, mitä muita hyviä tekoja he keksivät, joilla saa toisen hyvälle tuulelle. Nämä ideat voidaan kirjata vaikkapa hyvän mielen (joulu)puuhun näkyville. Hymynaamat voi myös piilottaa tonttulaan ja ne voidaan etsiä. Lapset voivat myös jakaa omia hymynaamoja henkilöille, jotka tuovat heille hyvää mieltä.


Hyvän mielen hymynaamat

 

Joulukuun 11.päivä


Joulupukin ohjeiden mukaisesti tänään keskitytään leikkiin ja leikillisyyteen vaikkapa Valon vinkeillä. Mitkä ovat lasten suosikkipihaleikkejä? Miten saippuakuplat toimivat pihalla talvisäässä? Entäpä jos ilmapallon sisällä jäädyttäisi vettä? 

Miten ilmapallo lentää kylmällä säällä? Saako niitä kiinni pihalla? Entäpä sisällä? Ilmapallon sisälle voi myös laittaa pienen kulkusen. Löytävätkö tarkat kovat sen pallon, jonka sisällä on kulkunen?

Perinteisiä häntäpalloja saa sanomalehdistä rutistamalla ja laittamalla pakastepussin sisään ja solmulla kiinni. Värikkäiksi häntäpallot saa laittamalla uloimmaksi kerrokseksi väripaperia esimerkiksi silkkipaperia. Mikäli lunta on saatavilla, sitä voi myös värjätä vesiväreillä ja viedä maalaushetki pihalle lumikasan viereen. Lumiukollekin voi yrittää maalata punaiset posket vesivärillä ulkona. Kunnon pakkaskelillä ulkoa etsittävät värjätyt jäätimantit voivat myös yllättää lapset.

Joulukuun 12.päivä


 

"Lentää, lentää, lintu lentää" - leikissä lentävää asiaa, esinettä, eläintä tms. vaihdellaan ja kuulijoiden pitää pohtia onko asia totta vai ei. Runoa voi runoilla hitaasti, nopeasti, hiljaa, normaalilla äänellä, möreästi tai mitä erilaisia tapoja keksiikään. Leikkiä voidaan monipuolistaa lajittelutehtävän yhdistämisellä siihen. Postipajan kirjeiksi kelpaavat vanhat postikortit, väripaperit tai mielikuvituksen lentoon laittamiseen vaikkapa pallomeripallot. Lasten kanssa sovitaan, mikä on lajittelu kriteeri: onko se väri, muoto, kuva vai jokin muu. Kun kaikki on lajiteltu voidaan vaikka vaihtaa Mestari-tonttua antamaan runovihjeitä ja tuuli lennättää postit takaisin Tonttulaan lajiteltavaksi uudestaan.

Lasten kanssa voidaan taiteilla myös lentopostia kuljettavia lentokoneita. Paperilentokoneiden tekoon löydätte videoita muun muassa Strömsön materiaaleista. Lentokoneilla voidaan kokeilla kuinka korkealle ne lentävät? Millainen lentokone lentää pitkälle?

Mikäli lennokin tekeminen ei ota tuulta siipiensä alle, lasten kanssa voi tutkia eri maiden lippuja ja askarrella niistä lippuketjun, jonka voi laittaa vaikkapa joulukuusta koristamaan. Lippuketjusta voi myös tehdä vaikkapa tonttuketjun, johon jokainen piirtää tonttukaverinsa kuvan ja niistä rakennetaan ryhmään oma lippukoriste.


 

****
Lisää Tonttulan joulutapahtumia seuraavassa blogitekstissä...

*****

 

Blogin löydät myös: 

* Facebookista Varhaista Aikaa - Varhaiskasvatuksen Aikaa 

* Instagramista @varhaista.aikaa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi. Kaikki kommentit tarkistetaan.

Epäonnistumisen tilat vaiko onnistumisen tilat?

  Uusi kausi tuo aina mukanaan haasteita. Työkavereiksi on voinut tulla uusia ihmisiä. Lapsiryhmät ovat voineet muuttua ja lasten haasteet o...