keskiviikko 20. syyskuuta 2017

Ilmaisun monet muodot - Eri ilmaisujen yhdistäminen




Musiikillinen, kuvallinen, sanallinen ja kehollinen ilmaisu on helposti yhdistettävissä toisiinsa. Tämä on myös monesti luonteva tapa toteuttaa ilmaisun monet muodot -oppimisen aluetta. 


Musiikillinen, kuvallinen ja kehollinen ilmaisu yhdessä
Kuvallisen ja musiikillinen ilmaisun voi yhdistää keholliseen ilmaisuun esimerkiksi maalaamalla eri kehon osilla. Lattialle levitetty iso paperi, maalatut jalat ja musiikki ovat elämys lapsille. Lapset saavat maalata jalkojen liikkeitä, silloin kun musiikki soi. Kun musiikki loppuu, pitää pysähtyä. Samaa voi kokeilla käsillä pöydän päällä. 

Ihmisten jalan- ja kädenjälkiä on helppo käyttää kehollisessa ilmaisussa hyväksi: Liikutaan käsien ja jalkojen kuvista tehtyjä ratoja pitkin. Joskus mennään hitaasti ja joskus nopeasti, joskus matalana, joskus korkeana. Myös eläinten jalanjälkiä voidaan merkitä radoiksi kuljettaviksi. 

Musiikin, kuvallisen ja kehollisen ilmaisun voi yhdistää myös piirretyllä koreografialla. Piirretyssä koreografiassa piirretään ensin miten musiikki kulkee ja sitten siihen yhdistetään liike esimerkiksi miten huivi kulkee. Malleja ja vinkkejä piirrettyihin koreografioihin löytyy netistä.

Soittimet
Soittimet ja liike sopivat myös kehollisen ja musiikillisen ilmaisun yhdistämiseen. Soittimia kuten marakassit ja kulkuset voidaan yhdistää jalkalenkillä nilkkaan ja soittaa soitinta jalkaa liikuttamalla, kävelemällä, juoksemalla, marssimalla, hiipimällä jne. Rytmirinkula myös auttaa oman kehon hahmottamista ja ymmärrystä siitä, miten saadaan yhdessä aikaan kehollinen rytmi esimerkiksi soutamalla rinkulalla samassa tahdissa. Keholliseen soittamiseen sopii myös kapuloilla soittaminen kehon edessä, sivulla, alhaalla ja ylhäällä. 

Kuvallinen ja kehollinen ilmaisu
Kehopiirtäminen yhdistää kehollisen ilmaisun kuvalliseen ilmaisuun. Kokeilun arvoisia ovat esimerkiksi piirtäminen mahalaudalla, ison ympyrän piirtäminen napa kiinni lattiassa itsensä ympärille sekä ylöspäin piirtäminen esimerkiksi siten, että pöydän pohjassa on paperi kiinni ja lapsi piirtää siihen selällään. 

Musiikillinen, sanallinen ja kehollinen ilmaisu
Erilaisiin musiikkeihin on helposti yhdistettävissä sanallinen ja kehollinen ilmaisu. Lapsille soitetaan erilaisia musiikkeja. Kysytään lapsilta, miltä musiikki kuulostaa ja kirjataan sanat ylös. Sana, musiikki ja liike yhdistetään eli liikutaan sanan mukaan esimerkiksi musiikki on voinut olla surullinen, joten laitetaan musiikki soimaan ja liikutaan surullisesti. Ensin voidaan liikkua surullisen sanan tuottaneen  musiikin mukaan, mutta tehtävää voidaan vaikeuttaa ja liikutaan surullisesti jonkun toisen musiikin mukaan, mikä ei lapsista ole ollenkaan surullinen. Liikkumisen jälkeen on hyvä keskustella, miltä tuntui liikkua surullisesti surullisella musiikilla ja surullisesti esimerkiksi nopealla musiikilla. Kehollinen kokemus on todennäköisesti silloin erilainen. 


Kurkkasitko jo blogia Facebookissa?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi. Kaikki kommentit tarkistetaan.

Joulukalenteri 2023

Vuoden loppu kiihdyttää tapahtumilla vauhtia varhaiskasvatuksen arkeen. Halloween on löytänyt tietään varhaiskasvatukseen loka-marraskuun va...