sunnuntai 10. syyskuuta 2017

Oppimisen alue: Ilmaisun monet muodot





Ilmaisun monet muodot edistävät lasten oppimisedellytyksiä, sosiaalisia taitoja, myönteistä minäkuvaa sekä valmiuksia ymmärtää ja jäsentää ympäröivää maailmaa. Oppimisen alueena se linkittyy kaikkiin laaja-alaisen osaamisen osioihin. Ajattelun ja oppimisen taidot kehittyvät, kun lapset tutkivat, tulkitsevat ja luovat merkityksiä erilaisia ilmaisun keinoja harjoittelemalla. Kulttuurista osaamista välitetään kulttuuriperinnön kautta. Eri taiteenaloilla harjoitellaan monenlaista tapaa ilmaista ja olla vuorovaikutuksessa toisten kanssa. Ilmaisun taitoja tarvitaan arjen taidoissa. Kuvallinen ja sanallinen ilmaisu erityisesti tukevat monilukutaitoa. Osallistuminen ja vaikuttaminen vahvistuvat, kun lasten taidot kasvavat ilmaisun eri keinoin. 



Ilmaisun monet muodot, oppimisen alueena, on tavoitteellista toimintaa, joka koostuu musiikillisesta, kuvallisesta, sanallisesta sekä kehollisesta ilmaisusta. Tässä osa-alueessa lapsien kanssa tutustutaan eri taiteenaloihin ja kulttuuriperintöön. Lasten ilmaisua kuvaa kokonaisvaltaisuus. Eri ilmaisun muotojen luova yhdistely on heille luontevaa. 

Oleellista tässä oppimisen osa-alueessa on, että lapsille tarjotaan mahdollisuuksia nähdä ja kokea monipuolisesti taidetta ja kulttuuria, jotta he oppivat omaksumaan, käyttämään, tuottamaan sekä ymmärtämään taiteen ja kulttuuriperinnön merkitystä ja arvoa. Eri ilmaisun muotoihin tutustutaan moniaistisesti, erilaisia työtapoja, oppimisympäristöjä sekä lähiympäristön kulttuuritarjontaa hyödyntäen. Lasten saatavilla olevat, monipuoliset, välineet ja materiaalit sekä riittävä, innostava, ohjaus ovat tärkeitä. 

Käsityöllinen toiminta kuten muovailu, rakentelu, ompelu ja nikkarointi auttavat suunnittelutaidon ja luovan ongelmanratkaisutaidon kehittymistä: Erilaisten toimintojen avulla tutustutaan erilaisiin materiaaleihin, rakenteisiin ja tekniikoihin. Käsillä tekemisellä tarjotaan lapsille kokemisen ja oivaltamisen iloa sekä nautintoa omasta työstä. 

Kokeilu, tutkiminen, omien ideoiden toteuttaminen ja näiden vaiheiden dokumentointi  ovat olennainen osa prosessia. Ilmaisun eri muotojen käyttö voi olla spontaania tai etukäteen suunniteltua toimintaa. Tärkeää on, että luoville prosesseille annetaan riittävästi aikaa ja tilaa.





Blogin ja sen materiaalipankin löydät myös Facebookista

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi. Kaikki kommentit tarkistetaan.

Joulukalenteri 2023

Vuoden loppu kiihdyttää tapahtumilla vauhtia varhaiskasvatuksen arkeen. Halloween on löytänyt tietään varhaiskasvatukseen loka-marraskuun va...