perjantai 4. elokuuta 2017

Varhaiskasvatus ei ole vain tuotosten tekemistä Vuosien varrella on tullut kohdattua pettyneitä vanhempia, jos lapsi ei ole tuonut
varhaiskasvatusyksiköistään erilaisia tuotoksia, taideteoksia ja askarteluja, kotiin. Osalla vanhemmista on tiukassa ajatus ja odotukset, että varhaiskasvatuksessa tehdään jatkuvasti erilaisia askarteluja, joita lapset kantavat kotiin. Näin voi ollakin joissakin yksiköissä. Varhaiskasvatus on kuitenkin paljon muutakin kuin kädentaitojen harjoittamista ja näin syntyvien tuotosten kotiin viemistä. Uusi varhaiskasvatussuunnitelma painottaakin laaja-alaista osaamista, joka koostuu tiedoista, taidoista, arvoista, asenteista ja tahdosta.

Kädentöille on oma paikkansa ja tarkoituksensa varhaiskasvatuksessa. Kädentöissä ei ole mitään pahaa. Jopa malliaskarteluille on olemassa paikkansa muun muassa avaruudellisen hahmottamisen harjoittamisessa ja jopa koodaamisessa, kun mietitään missä järjestyksessä asioita pitää tehdä lopputuloksen saamiseksi. Laaja-alaisen oppimisen näkökulmasta pitää vain muistaa, että lasten kanssa tehdään muutakin ja muistetaan viestiä monipuolisesti lasten päivistä varhaiskasvatuksessa vanhemmille, jotta uuden varhaiskasvatussuunnitelman sanoma laaja-alaisuudesta saadaan leviämään myös koteihin. 

Asioita tehtäessä, myös kädentöitä, pitää muistaa, että niille on pedagoginen perustelu, johon liittyy niin lapsen oma kiinnostus kuin lapsen taitojen kartuttaminen. Joskus lapsi myös tarvitsee aikuista kiinnostuksen heräämiseen. 

Ja jos taidesormia kutkuttaa, tässä on yksi mukava kotona tai kodin ulkopuolisessa varhaiskasvatuksessa helposti toteuttava kädentyö, foliopainanta. Pedagogisesti perustellusti sen avulla voidaan muun muassa kehittää hienomotoriikkaa, tarjota esteettisiä kokemuksia sekä onnistumisen kokemuksia. Lisäksi siinä käytetään helposti saatavia materiaaleja, jotka lapsiperheistä ja varhaiskasvatusyksiköistä usein löytyy.

Foliopainanta

Tarvitaan: suoja-alusta, askartelumaalia (sormivärit sopivat hyvin), pensseli, topsy-puikkoja tms. kuvion piirtelyvälineitä, pahvia, foliota, teippiä1.       Levitä maalia folion päälle (folion teippaaminen suoja-alustaan helpottaa lapsen maalaamista)


2.       Piirtele topsy-puikolla tai muulla välineellä kuvioita folioon maalin päälle


3.       Paina pahvi folion päälle


4.       Nosta pahvi ja anna kuivua


5.       Hieno taideteos tai kortti tai useampi on valmis!
1
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi. Kaikki kommentit tarkistetaan.

Kiitos vuodesta 2021

  Kiitos kaikille blogin lukijoille vuodesta 2021. Blogin alkukeväästä saimme lukea Tutkitusti-minisarjan myötä erilaisista ilmiöistä va...