sunnuntai 5. toukokuuta 2019

Kevään ja kesän pikalahjat

Touko- ja kesäkuu ovat kuukausia, kun mietitään paljon erilaisia lahjavaihtoehtoja. Ensin tulee äitienpäivä ja sen jälkeen katseet kohdistuvat opetus- ja kasvatushenkilöstön muistamiseen ja valmistujiin.

Viime vuonna lasten kanssa valmistettiin ekologinen lahja äidille: "Taikapulveri". Ekologista teemaa jatkettiin tänä vuonna. Lahjavalikoimasta löytyy tänä vuonna kolme vaihtoehtoa pienryhmien toiminnan mukaan: 1. Ripustimet ja avaimenperät 2. Herneen versot 3. Kuvakehys. Näiden lahjojen varsinaiseen valmistamiseen ei mene pitkä aika ja sopivat lahjaksi äidille, opettajalle, varhaiskasvatuksen henkilöstölle tai vaikkapa sille valmistuvallekin.


1. Ripustimet ja avaimenperät
Tämä projekti sai alkunsa yksikön askarteluvarastosta ja sieltä löytyneestä sekatavaralaatikosta. Laatikon sisältöä tutkittiin ja ihmeteltiin pienryhmän kanssa ja mietittiin, mihin pieniä tavaroita voisi käyttää. Verhonipsut ja pyykkipojat takertuivat kokeilussa vaatteisiin ja tätä asiaa pidemmälle vietäessä nousi ajatus, että niistä voisi tehdä ripustimia. Ripustimia ei määritetty sen tarkemmin, mutta niiden käyttötarkoituksiksi lueteltiin pyyhkeiden ripustaminen (pyyheripustimet), korujen ripustimet (koruteline), kadonneiden sukkien ripustin. Myös avainlenkkejä laatikosta löytyi ja niitä etsitiin ympäristöstä ja huomatiin niiden liittyvän avaimiin ja niitä käytettiin avaimenperien tekemiseen. Työssä käytettiin hyväksi piippurasseja, silkkinauhoja ja helmiä, joita varastosta löytyi toisesta laatikosta, kun mietittiin, mitä muuta työhön tarvittasiin, jotta ripustimet saadaan roikkumaan ja avaimenperä valmiiksi.
2. Herneenversot
Herneenversot ovat lahjana helppo toteuttaa. Tarvitaan vain herneitä, astia ja multaa. Toinen pienryhmä oli tutkinut kevään heräämistä ja ihmetellyt miten asiat kasvavat, joten herneiden kasvatus oli osa tätä projektia ja valmis kotiin vietäväksi äitienpäivänä ilahduttamaan muitakin. Tässä toki huomioitava mahdolliset allergiat ja valita jokin toinen kasvatettava esimerkiksi jokin yrtti, ruusupapu tai orvokki. Versojen astiat valitaan saatavuuden mukaan. Tämä pienryhmä käytti lasipurkkeja, jotka voidaan käytön jälkeen pestä ja uusiokäyttää tai kierrättää lasinkeräyksessä.
3. Kuvakehys
Kolmas pienryhmä on pitkin kevättä työstänyt erilaisia kädentöitä, joita päätettiin nyt käyttää hyväksi äidin korttiin. Jokainen lapsi sai valita yhden A4-kokoisen työn, josta korttia lähdettiin muokkaamaan. 5 cm x 5 cm neliöpalojen avulla jokaiseen kulmaan piirrettiin neliö, joka leikattiin irti. Paperiin tehtiin taitokset työn rullaamista helpottamaan. Liimaa siveltiin taitoskohtaan ja pitkää lyijykynää käytettiin apuna rullauksen onnistumiseen. Valmistuneen kehyksen sisään liimattiin onnen toivotus äidille ja osa halusi työhönsä valita keväällä otetuista valokuvista oman kuvansa.
********************************************************************************

Blogia pääset lukemaan myös Facebookissa - Varhaista Aikaa - Varhaiskasvatuksen aikaa

********************************************************************************

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi. Kaikki kommentit tarkistetaan.

Kiitos vuodesta 2021

  Kiitos kaikille blogin lukijoille vuodesta 2021. Blogin alkukeväästä saimme lukea Tutkitusti-minisarjan myötä erilaisista ilmiöistä va...