sunnuntai 1. marraskuuta 2020

Tonttulan tontut - joulukalenteri 2020 (osat 1-6)

 

Kuva: pixabay

Tervetuloa viettämään joulua Tonttulaan. Tänä vuonna Tonttulan tontuille on luvassa toimintaa joulukuun 24 ensimmäiselle päivälle.

Tonttulan joulukalenteri on tarinallinen toiminnallinen kalenteri, missä on pyritty ottamaan huomioon myös lasten osallisuutta. Jokaiselle 24 kalenteripäivälle on tarjolla toimintaa, jota voi laajentaa kokopäiväpedagogiikkaan. 

Joulukuun 1.päivä

Joulukalenterin ensimmäinen luukku virittelee mukaan joulun tarinaan. Tarinaa voi kehitellä lasten kanssa eteenpäin piirtämällä tai saduttamalla millainen on Tonttula. 

Joulukalenterin luukut voi laittaa kirjekuoriin, talouspaperirullien sisään tai vaikkapa sujauttaa villasukkiin, joihin on merkitty luukunnumerot pintaan.

Joulukuun 2. päivä

Lasten kanssa tarinaa voidaan elävöittää miettimällä millaisia ovat Tarkkailija-tontut ja Mestari-tonttu. Heistä voidaan myös piirtää tai maalata kuvat. 

Tonttujen tehtävän hiipimisradan idea on sama kuin Peili-leikissä. Jos peili näkee kääntyessään liikettä, liikkuja joutuu palaamaan radan alkuun. Rata voi olla suora, se voi olla mutkitteleva, sillä voi olla esteitä. 

Joulukuun 3. päivä

 
Piirtämistä ja kirjoittamista voidaan harjoitella myös mallipiirtämisen kautta. Malleina voi olla kirjaimia tai muotoja, jotka yritetään jäljentää tarkasti toisen selkään. Selkään piirtäminen voidaan toteuttaa myös ohjatun piirtämisen tai laulupiirtämisen avulla. Postipajan innoittamana voidaan myös etsiä kahtia menneitä postikortteja Tonttulan tiloista. Kädentaitoja voidaan harjoittaa tekemällä hyvän mielen piirrustuksia tai (joulu)kortteja.

 

Joulukuun 4. päivä


Retkirepun pakkaamiseen ohjeita ja vinkkejä voi tarkastella lasten kanssa vaikkapa Metsäemon ohjeiden avulla. Oman retkireppuohje kannattaa laittaa talteen ja hyödyntää myöhemminkin, jolloin lapset pääsevät auttamaan retkille lähdössä myös pakkaamisen osalta. 

Kaikkien tonttuaistien hyödyntämistä varten voi hyödyntää Papunetin aistikuvia (kuva alla). Mitähän teidän listalle tulee? Listan voi myös jättää varhaiskasvatuksessa huoltajien näkyville varhaiskasvatuksen pedagogiikan avaamiseen päivän osalta.

Aistit - Kuvat: Papunet

 

 Joulukuun 5. päivä


Tonttujen siivouspäivä voi sisältää lelujen siivouksen lisäksi muutakin järjestelyä yhdessä lasten kanssa. Löytyykö jokaiselle tavaralle oma paikka?

Joulukuun 6.päivä


Lumileikkejä on monenlaisia. Vinkkejä ja tukea niiden listaamisen löydät vaikkapaa näistä ulkopedagogiikan vinkeistä täältä.  Lumihiutaleen leikkaaminen on melko perinteinen kädentyö, mutta ohjeen tekoon löydät tarvittaessa muun muassa Meillä kotona sivulta. Lumihiutaleista saa kauniita ikkunakoristeita, jos niitä ei välttämättä kaikkia halua lennättää.  Lumihiutaleen lennätykseen sopii myös jokaiselle omaksi jaettava höyhen tai pieni vanupallo.  Hallaharsosta voi myös leikata pieniä neliöitä, joita voi helposti heitellä ilmaan ja yrittää ottaa kiinni. 
 
 
****
Lisää Tonttulan joulutapahtumia seuraavassa blogitekstissä...

*****

 

Blogin löydät myös: 

* Facebookista Varhaista Aikaa - Varhaiskasvatuksen Aikaa 

* Instagramista @varhaista.aikaa

2 kommenttia:

 1. Aivan ihanalle vaikuttaa. Ilo olisi ottaa tämä omalle pph-ryhmälle käyttöön. Missä tahdissa julkaiset loput tehtävät?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei,
   Kiitos viestistäsi. Kaikki Tonttulan tonttujen joulukalenterin osat on julkaistu 5.11. Lisäksi 7.11. on julkaistu Pikku Tonttula pienemmille lapsille.

   Poista

Kiitos kommentistasi. Kaikki kommentit tarkistetaan.

Kiitos vuodesta 2021

  Kiitos kaikille blogin lukijoille vuodesta 2021. Blogin alkukeväästä saimme lukea Tutkitusti-minisarjan myötä erilaisista ilmiöistä va...