keskiviikko 4. marraskuuta 2020

Tonttulan tontut - joulukalenteri 2020 (osat 13-18)

Kuva:Pixabay

Tonttulassa tapahtuu... tontut kohtaavat Tallitontun,Valokuvaaja-tontun, Touhukkaan-tontun sekä Teknologia-tontun. Tiedossa on hämäriä tonttupuuhia, musiikkia, liikkumista ja leikkejä.


Joulukuun 13.päivä

Pikkulintu-pipari-poro -leikkiä leikitään paikalla kuten leikkiä "Pitkä-pätkä-pallo". Aikuinen voi olla ensin Tallitonttuna tai valita siihen lapsen. Leikkijät ottavat nopeasti sen asennon (pikkulintu/pipari/poro), jonka tallitonttu huutaa. Liikkeessä leikittynä leikki vastaa "Maa-meri-ilma"-leikkiä ja sen sääntöjä.

Eläimiä ja niiden jälkiä voidaan tutkia muun muassa kuvasuunnistuksen avulla. Kuka löytää kaikki piilotetut kuvat? Jäljiä voidaan myös itse tehdä lumeen tai painaa oma jalanjälki paperille (tai jopa useita jalanjälkiä pitkälle paperille paperin läpi kulkien). Omia tai löydettyjä jälkiä voidaan myös mittailla mittanauhoilla ja vertailla niiden muotoja, pituuksia, leveyksiä.

Kuva: Papunet

Lumisesta maastosta lasten kanssa voidaan tehdä jälkien etsimisretki ja jäljet voidaan kuvata myöhempää tarkastelua varten. Vinkkejä eläinten jälkien tunnistamisen ja liikkumiseen löytyy muun muassa Ylen sivuilta. Jälkiä voidaan myös piirtää, jos niitä ei itse löydetä.


Joulukuun 14.päivä


Matkimisleikissä apuna voi käyttää kameraa tai ipädiä. Ottamalla kuvan, voi olla helpompaa vertailla tuliko asennoista samanlaisia ja mitä voisi muuttaa, jotta asennot olisivat samanlaisia. Otetuista kuvista voidaan myös tehdä ryhmään omat kehokortit myöhempääkin käyttöä varten. 

Matkimisessa voidaan ottaa myös tavoitteeksi hyvien asioiden matkiminen kuten hymyyn vastaaminen hymyllä, jos ovi avataan itselle avataan se itse jollekin toiselle, os joku päästää jonossa itsensä edelle voi seuraavalla kerralla päästää jonkun toisen itsensä edelle. 


Joulukuun 15.päivä


Tonttulaan ja /tai lähiympäristöön on pimeässä kulkemista varten piilotettu heijastimia, joita voidaan löytää valaisemalla niihin valoa taskulamppujen avulla. Lasten kanssa voidaan laskea montako löydettiin. Tehtävä voi olla myös määrällisesti annettu, jolloin etsitään esimerkiksi viittä kiiltävää heijastin aarretta. 

Valohippaa, jossa taskulampun valoa yritetään peittää osumalla siihen omalla keholla, voi kokeilla pienryhmässä tai pareittain.

Heijastimista voidaan myös tarkkailla loistavatko ne kaikki yhtä kirkkaasti? Taskulampuilla voidaan myös tehdä varjoteatteria tai tutkia mitä valolle tapahtuu, jos lampun eteen laittaa erivärisiä silkkipaperin paloja.


Joulukuun 16.päivä

Stop-leikkiä voidaan leikkiä vapaasti musiikin kuin musiikin kanssa, toki Vauvojen laulun aika -cd:ltä löytyy laulu "Stop:kävelen, kävelen, kävelen", jota tähän voi käyttää, jolloin toimintaohjeet tulee suoraan musiikin seasta. 

Musiikkisaaria varten voidaan varata "saariksi" esimerkiksi lattiamuotoja, hula-renkaita tai sanomalehden sivuja, joita vähennetään leikin edetessä. Soutuvene voi olla esimerkiksi laulupenkki sisällä tai ulkona pulkka. 

Tontun äänisoppa on myös yksi mukava musiikki-leikki. Millaisia äänisoppia Tonttulan tontut saavat tehtyä? Mitä heidän resepteihin tulee?

Lasten kanssa voidaan myös keksiä uusia musiikkileikkejä tai leikkiä muita tuttuja musiikillisia leikkejä. Musiikkihetken voi myös siirtää ulos, jolloin tiedossa on musiikkiliikuntaa pihassa.


Joulukuun 17.päivä


Robottien ohjelmointia varten voidaan käyttää ohjelmointi kortteja, joihin on piirretty tai kirjoitettu robotin tapa liikkua kuten kävely, hyppiminen, takaperin käveleminen, konttaaminen.

Lasten kanssa voidaan myös leikkiä ”Teknologiatonttuja ja robotteja”. Teknologiatonttuja voi lapsista olla 1-3 ja loput ovat robotteja. Robotit keksivät itselleen äänen ja lähtevät liikkeelle äänehtien (tai ovat äänettömiä). Robotit eivät osaa kääntyä, vaan ne liikkuvat pelkästään suoraan eteenpäin. Teknologiatonttujen tehtävänä on auttaa niitä robotteja, jotka ovat jääneet jumiin estetitä päin. Teknologiatontut kääntämässä robotit toiseen suuntaan ja ne jatkavat liikkumista.

Robotteihin liittyvää musiikkia voidaan myös hyödyntää kuten Siinan taikaradio: Mä olen robotti, Urpo ja Turbo: Robotti, Robotti Ruttunen, Fröbelin palikoiden Robotti-Rock 

Kun robotit saadaan kuntoon, lasten kanssa voidaan auttaa Teknologia-tonttua myös muiden teknisten lahjojen viimeistelyssä. Toivelistalla on muun muassa maailman isoin torni: Miten sellaisen voisi rakentaa ja mistä aineista, ettei se romahda?


Joulukuun 18.päivä


Kuva-arvuuttelussa kannattaa käyttää valmiita kuvia joita on esimerkiksi Alias-pelissä tai niitä saa näppärästi itse valittua vaikkapa papunetissä. Mikäli esityksistä otetaan kuvia, niistä voi tehdä pienen animaation myöhemmin katsottavaksi. 

 

****
Lisää Tonttulan joulutapahtumia seuraavassa blogitekstissä...

*****

 

Blogin löydät myös: 

* Facebookista Varhaista Aikaa - Varhaiskasvatuksen Aikaa 

* Instagramista @varhaista.aikaa


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi. Kaikki kommentit tarkistetaan.

Joulukalenteri 2023

Vuoden loppu kiihdyttää tapahtumilla vauhtia varhaiskasvatuksen arkeen. Halloween on löytänyt tietään varhaiskasvatukseen loka-marraskuun va...