tiistai 17. joulukuuta 2019

Projekti: Heijastimille uusi elämä


Toiminnalliseksi joulukalenteriksi ymmärretään helposti vain liikunnalliset kalenterit. Toiminnallisuus on kuitenkin paljon muuta. Eräs ryhmä oli valinnut omaan toiminnalliseen kalenteriinsa yhdessä suoritettavia tehtäviä. Tehtävät luetaan kalenterista päivän aluksi ja ne viitoittavat päivän toimintaa. Kalenteriin on pyritty huomioimaan lasten toiveita syksyn ajalta sekä joulun aikaan liittyviä asioita.

Eräs tehtävä oli: "Antakaa vanhalle uusi elämä". Tehtävää pysähdyttiin pohtimaan aikuisen avulla. Yhdessä pohdittiin, mitä tehtävä voisi tarkoittaa ja ajatukset kirjattiin ylös. Ajatuksissa nousi esiin ajatuksia siitä kuka on vanha, mikä on vanha ja miten niille sitten voisi antaa uuden elämän. Joku lapsista oli kuullut, että vanhat ihmiset pitävä lapsista ja niille tulee lapsista mieleen oma lapsuu ja vähän niin kuin elävät silloin uudestaan. Tämä oli hieno pohdinta ja mietittiin, mistä vanhoja ihmisiä voisi löytää ja miten heitä voisi ilahduttaa. Eräs lapsista oli sitä mieltä, että päiväkodin johtaja on ainakin tosi vanha, joten ryhmä päätti yhdessä lähteä käymään johtajan luona tervehdimässä häntä ja sovittiin, että jos lauletaan myös pieni laulu, siitä johtaja varmasti pitäisi. Ja näin toimittiin. Vierailu selvästi oli johtajan mieleen ja hän halasi lapsia kiitokseksi. "Oliko tämän nyt tässä", joku lapsista kysyi. "Mitä mieltä te itse olette?" Kysyi aikuinen. Lapset kohauttelivat hartioita. Samaan aikaan yksi lapsista pälyili johtajan toimiston ovelta sisävaraston suuntaan. "Voidaanko käydä tuolla", hän lopulta kysyi. "Mennään vain", totesi aikuinen ja ryhmä suuntasi seuraavaksi varastolle. Lapset tutkailivat varaston hyllyjä. "Täällä on aika paljon vanhaa", yksi lapsista tuumasi. "Voitaisiinko me tehdä näillä jotain", kysyi toinen. "Tutkitaanko yhdessä, mitä täällä on ja mitä voisimme tehdä yhdessä" kysyi aikuinen. "Joo" pääsi lasten suusta. Varastosta mukaan kertyi monenlaista, muun muassa laatikollinen vanhoja heijastimia, joita tutkittiin tarkemmin ryhmän omissa tiloissa ja niille päätettiin antaa uusi elämä, sillä ulkona on aamuisin ja iltapäivisin todella pimeää ja heijastimia saisi olla.

Projekti: Heijastimille uusi elämä
Tarvikkeet:
(Vanhoja) heijastimia
Helmiä
Lankaa tai kuminauhaa
Hakaneuloja (vaihtoehtoinen)
Neuloja (pujotteluun tarvittaessa)
Sakset

Toteutus:
Valitaan "tuunattavat heijastimet"
Pujotetaan heijastimeen uusi nauha tai kuminauha
Solmitaan nauha kiinni heijastimeen
Pujotetaan nauhaan helmiä (oman maun mukaan)
Tehdään naruun solmu helmien yläpuolelle
Solmitaan heijastimen naru ylhäältä kiinni.

Jotta valmistuneet heijastimet eivät jäisi laatikon pohjalle, ne laitettiin eteiseen roikkumaan, josta ne voidaan ottaa mukaan ulos lähtiessä (heijastin liivien lisäksi) ja niillä voisi myös pihassa leikkiä heijastin piiloa. Kun heijastimet asetettiin omaan koukkuunsa, ne eivät myöskään menneet sekaisin, vaan olivat siististi otettavissa käyttöön.


* Muistathan näkyä liikenteessä - heijastimet käyttöön kaikille :) *

****************************************************************************
Tiesithän, että blogin löydät myös Facebookista "Varhaista Aikaa - Varhaiskasvatuksen aikaa" 
sekä Instagramista @varhaista.aikaa
****************************************************************************

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi. Kaikki kommentit tarkistetaan.

Kiitos vuodesta 2021

  Kiitos kaikille blogin lukijoille vuodesta 2021. Blogin alkukeväästä saimme lukea Tutkitusti-minisarjan myötä erilaisista ilmiöistä va...