tiistai 17. maaliskuuta 2020

Viikkoapuri kotoiluun


idea:Varhaista Aikaa, kuvat:Papunet

Koronavirus pysäyttää tällä hetkellä monet normaalitoiminnot useissa kodeissa. Koteja haastaa toisenlainen aika, jossa esimerkiksi pitäisi tehdä töitä kotona ja mahdollisesti hoitaa samalla alaikäisiä lapsia. Helpottaakseen kotien tilannetta myös moni varhaiskasvatuksen ammattilainen on pohtinut apukeinoja huoltajien arkeen. Meidän tukikeinomme on viikkoapuri, joka tarjoaa toiminta vinkkejä neljälle viikolle.

Viikkokalenterin värit tulevat viikonpäivä laulusta Värikäsviikko, jonka sanat menevät:
Maanantaina,maanantaina vihreällä lehdellä mato,
tiistaina tintti sinitaivaalla laulaa titityy titityy.
Keskiviikko keskiviikko joutsen lumivalkoinen,
torstaina suklaata ruskeaa maistella saa nam nam nam.
Perjantaina perjantaina aurinko keltainen,
lauantai vaaleanpunainen, pikkupossut laulaa nöf nöf nöf.
Sunnuntaina sunnuntaina ruusu tulipunainen,
värikäs on viikko seitsenpäiväinen, paljon tapahtuu dapaduu.


Maanantain vinkit liittyvät m-kirjaimeen: musiikkia, maalausta, muovailua, majan rakentamista
Musiikki maanantaina voidaan luoda vaikka soittolistaa parhaista biiseistä yhdessä, kuunnella musiikkia, laulaa, soittaa tai askarrella soitimia esimerkiksi tyhjistä purkeista ja riisistä. Maalausmaanantaina voidaan maalata eri tekniikoin, myös pelkällä vedellä vaikka taka- tai etupihan kivetykseen. Muovailumaanantaina voidaan kaivaa esiin muovailuvahat, taikahiekka tai itse tehdä muovailumassoja kodin elintarvikkeista. Maja maanantaina voidaan tehdä erilaisia majoja sisälle tai ulos.

Tiistain vinkit liittyvät t-kirjaimeen: tiedettä, tietoa, taidetta, taikaa. Tiede ja tietotiistaihin tietoa ja vinkkejä löytyy internetistä vaikka kuinka paljon. Tutkimuslaatikot ovat yksi mielenkiintoinen kohde tutustua tai pikku kakkosen Tiedonjyvä - sarja. Taidetiistaina voidaan esitellä esimerkiksi maalausmaantain taideteoksia taidenäyttelyssä tai tehdä taidenäyttely kodin erilaisista esineistä. Taika tiistaina voidaan keksiä omia taikatemppuja.

Keskiviikon vinkit liittyvät k-kirjaimeen: kokkaamista, kirjoittamista, kirjallisuutta ja kirjoja sekä keksimistä. Kokkaamis keskiviikkona tehdään yhdessä ruokaa. Kirjoittamiskeskiviikkona voidaan harjoitella kirjeiden kirjoittamista kavereille tai isovanhemmille. Kirjallisuus keskiviikkona keskitytään rauhoittumaan kirjojen maailmaan. Keksimiskeskiviikkona voidaan ratkoa erilaisia arvoituksia tai keksiä uutta tekemistä.

Torstain vinkit liittyvät t-kirjaimeen: touhuamista, tanssimista, temppuilua, tutkimista. Touhuja ja temppuja saadaan aikaan pieneenkin tilaan. Se voi olla asentojen tai eri eläinten liikkumisen matkimista, temppuratojen tekemistä. Tanssit saadaan aikaan matkimalla tai käyttämällä hyväksi suosikkimusiikki listaa. Tutkimus torstaina voidaan etsiä vaikka kadonneita sukkia tai selvittää muita mysteereitä.

Perjantain vinkit liittyvät p-kirjaimeen: pelaamista, piirtämistä,piiloleikkejä ja palloilua. Pelaamisperjantaina voidaan kaivaa palapelit ja lautapelit esille. Piirtoperjantaina voidaan harjoitella ohjattua piirtämistä. Piiloleikki perjantaina lasketaan ja piiloudutaan. Palloilu perjantaina voidaan palloilla erilaisilla palloilla joko sisällä tai ulkona.

Launtain vinkit liittyvät l-kirjaimeen: leikkimistä, lukemista, leffan katsomista, laskemista. Lauantaina voidaan painottaa leikkimistä ja pitkäkestoista teemoitettua leikkiä. Lukea yhdessä kirjoja. Katsoa tai tehdä yhdessä oma leffa, laskea erilaisia asioita vaikka ohi ajavia autoja tai pihalla lentäviä lintuja.

Sunnuntain vinkit liittyvät s-kirjaimeen: sanataiteeseen, salaisuuksiin, satuihin ja soittamiseen. Sanataidetta voi olla riimittely, riimiparien etsiminen ja niistä vaikka yhteisen runon tai räpin kirjoittaminen. Salaisuuksia saadaan sunnuntaina aikaa aarrekartan avulla ja arteiden metsästyksellä. Satuja voidaan myös lukea tai kertoa itse saduttamisen kautta tai toteuttaa satuhierontaa. Sunnuntaina voidaan myös soittaa joko soittimia tai soittaa sille sukulaiselle tai tutulle, jota ei ole päässyt näkemään. 


Kalenteria voi käyttää valiten siitä monipuolista tekemistä. Orjallisesti päiviin tuijottaen sitä ei tarvitse käyttää ja lapset voivat itse keksiä tyhjään viikkopohjaan vaikka mitä mukavaa tekemistä. Esimerkki pohjaa voi olla lasten näkyvillä valittavissa päivittäin tai silloin kun tylsyys uhkaa iskeä.
On hyvä huomioida, että leikki on varhaiskasvatuksen ydinmenetelmä ja keskittymällä pitkäkestoiseen, lapsia kiehtovaan leikkiteemaan pitkin viikkoa aika voi kulua nopeammin ja niin lapselle kuin aikuiselle mielekkäämmin myös "pakotetuissa olotiloissa". Esimerkiksi dinosaurukset voivat piilotella muovailuvahan seassa ja seuraavassa hetkessä dinot ovat majaleikissä suojassa. Dinojen esteradan saa kotiin myös valmistettua tyynyistä ja leluista touhutorstaina. Leffa lauantaina voidaan katsoa valmista leffaa tai valmistaa se omista kuvista animoituna.

- Tsemppiä jokaisen arkeen niin kotona kuin työssä -Blogin löydät myös Facebookista  "Varhaista Aikaa - Varhaiskasvatuksen aikaa" 
sekä Instagramista  @varhaista.aikaa  

- Tervetuloa seuraamaan -

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi. Kaikki kommentit tarkistetaan.

Kiitos vuodesta 2021

  Kiitos kaikille blogin lukijoille vuodesta 2021. Blogin alkukeväästä saimme lukea Tutkitusti-minisarjan myötä erilaisista ilmiöistä va...