maanantai 18. marraskuuta 2019

Jouluisia askarteluja, kortteja, lahjoja...

Tämän vuoden blogin joulunpolkuun - matkaan kohti joulua, on valittu 15 kädentyötä. Nämä jouluiset askartelut on pyritty valitsemaan siten, että niihin löytyy kotoa tai luonnosta suurin osa tarvikkeista ja lapset pystyvät ne tekemään itse tai aikuiset avittamana taitojen ja iän mukaan.

Jouluisia askarteluja

Jouluporot

Tarvikkeet:
Puukiekkoja
Ohuita, haaraisia puun oksia
Punaisia helmiä
Tusseja
Liimaa
Narua / nauhaa

Iloiset jouluporot saadaan, kun puukiekkoihin liimataan ohuista oksista sarvet ja helmestä nenä. Silmät ja suu voidaan piirtää tusseilla. Lopuksi taakse liimataan kaunis ripustusnaru. Nämä porot voi laittaa roikkumaan joulukuuseen, antaa sellaisenaan lahjaksi tai koristella niillä paketin pinnan. Jos poroihin ei laita narua, niin vahvalla magneetilla ne saa muutettua veikeiksi jääkaappimagneeteiksi.


Joulutähti

Tarvikkeet:
Talouspaperirullia
Sakset
Liimaa
Maalia

Joulutähdet saadaan leikkaamalla talouspaperirullasta itselle mieluisan kokoisia suikaleita (tässä 2,5cm), joihin tehdä A-viilto päihin (tässä 1,5 cm päähän reunasta). Kaksi tällaista suikaletta laitetaan sisäkkäin (toisen etu- ja takapuolelle keskelle kappaletta laitetaan liimaa) ja liimataan kiinni. Kuivuttua tähdet maalataan lapsen haluamilla väreillä. Kiiltomaalit tuovat jouluista tunnelmaa pintaan.
Joulutähdistä voi tehdä kuusenkoristeita kiinnittämällä niihin ripuslenkit. Ne voi liimata joulukortin pintaan. Niistä voi tehdä tähtiketjun. Vaihtoehtoja on monia.


Joulukukka
Tarvikkeet:
Purkki - oikea kukkapurkki tai esimerkiksi jugurttipurkki.
Lankaa
Liimaa
erivärisiä vihreitä papereita tai ohutta pahvia
grilli-tikku
muovailuvahaa / taikataikinaa
vaihtoehtoisesti styroksia, pieniä kiviä, ruukkusoraa, muovailuvahaa
pistelyneula ja -alusta
silkkipaperia

Joulukukka on monivaiheinen ja hieman pidempi projekti. Kukkapurkin koristelu on hyvä ensimmäinen vaihe. Tässä joulukukassa valitiin ruukuksi pieni muovipurkki, joka koristeltiin kieputtamalla lankaa purkin ympärille. Alimmat langat kasteltiin liima-vesi-seoksessa (1:1 ns. decoupage-kotiliima) ja pyröritettiin purkin ympärille. Viimeisimmät kierrokset yleisesti ottaen liimautuvat kiinni alimpiin, jos liimaa niissä on ollut runsaasti. Riippuen  millaisen purkin on valinnut voi itse toki soveltaa koristelua ja lankakoristelu ei ole pakollinen.
Purkin valmistuttua sen sisälle laitettiin styroks-pala, joka on noin pohjan kokoinen. Sen tarkoitus on pitää kukkakeppi paikalla ja keppi kiinnitetään siihen. Toinen vaihtoehto on laittaa pohjalle riittävästi pieniä kiviä tai ruukkosoraa, joka pitää kepin paikalle. Kolmas vaihtoehto on laittaa hieman kuivumaan alkanutta tai muuten jo huonoksi menevää muovailuvahaa (esim. ne muovailuvahat joista ei enää tiedä mitä väriä ne ovat :) ) ja laittaa kukkakeppi tähän kiinni.
Grilli-tikku toimii kukkakeppinä ja kukan vartena. Teräväpää kannattaa jättää ylös, niin kukan lehtien pujottaminen on helpompaa.
Kukan lehtiä varten leikataan erisävyisistä vihreistä papereista suikaleita, jotka liimataan päistä yhteen muodostaen silmukoita. Suikaleita tarvitaan runsaasti. Suikaleet saavat olla erimittaisia ja lapset saavat sommitella ne kukkaan haluamallaan tavalla. Suikaleet kiinnitetään grillitikkuun tekemällä pieni reikä pistelyneulalla liimattuun päähän ja pujotetaan tikkuun. Muutaman lehden jälkeen tikun varteen laitetaan pieni pala muovailuvahaa tai taikataikinaa, jotta kerroksista tulee hieman ilmavia.
Lopuksi lehdet koristellaan silkkipaperikukilla, jotka lapset saavat vapaasti muotoilla tai rutistaan pieniksi palloiksi ja liimata kiinni. Päälle voidaan laittaa koristetähti.


Huurretut kävyt
Tarvikkeet:
Käpyjä
Kananmunan valkuainen / liima
Suolaa

Huurrettuja käpyjä on helppo tehdä. Käpy maalataan joko kananmunan valkuaisella tai vesiliimaseoksella niistä kohdista, joihin huurretta halutaan ja ripotellaan pintaan suolaa. Käpyjä voi myös pyörittää purkissa, jossa on valkuista, mutta tällöin pitää muistaa valuttaa ylimääräinen osa pois ennen suolan laittoa.Vaihtoehtoisesti kävyt voi maalata haluamallaan maalilla esimerkiksi valkoiseksi.
Huurretut kävyt sopivat  muun muassa kuusenkoristeiksi, ovikoristeiksi, pienoismaailmoihin koristeiksi. Ripustusnaruilla ne saa laitettua koristeeksi moneen paikkaan.


Ovikoriste
Tarvikkeet:
Oksia
Lankaa tai ohutta rautalankaa
Koristeita
Liimaa

Helpon ovikoristeen saa neljästä oksan palasta, jotka sidotaan kulmista yhteen neliöksi. Yläosaan kiinnitetään ripustuslanka esimerkiksi nyörittämällä lankaa. Puisen ovikoristeen voi koristella vapaasti käytettävissä olevilla materiaaleilla kuten havaunoksilla, pumpulilla tai vanulla, tähdillä, poroilla, tontuilla... Jouluisen tervehdyksen voi liimata esimerkiksi vanhasta postikortista leikatusta tervehdyksestä.Joulutontut taikataikinasta
Tarvikkeet:
Jauhoja
Suolaa
Vettä
Ruokaöljyä
Maaleja
Pensseleitä
(puukiekkoja ja liimaa- vapaaehtoinen)

Taikataikina tonttuja varten tarvitaan taikataikinamassa. Tässä käytetttiin yhdistelmää 3 dl jauhoja, 1,5 dl suolaa, 1,5 dl vettä ja n. 1 rkl ruokaölyjä. Massa sekoitetaan tasaiseksi, muovailuvahamassan oloiseksi massaksi. Tästä määrästä massaa saa noin 6 kpl n. 6-7cm korkuista tonttua. Tonttuja varten tarvitaan neljä osaa: pitkä "mato" jaloiksi, kaksi pientä palloa kengiksi ja yksi iso pallo, joka muovataan hatuksi. Mato muovataan puoli kaareksi ja kiinnitetään päihin kenkäpalat ja päälle hattu. Tontun voi maalata heti tai sen kuivuttua. Kuivumiseen pitää varata aikaa. Kuivuneen tontun voi liimata esimerkiksi puukiekon päälle istumaan.


Joulumaisemat
Tarvikkeet :
Läpinäkyvä purkki
Jouluisia esineitä

Joulumaisemat antavat mahdollisuuden luovuuteen. Purkin sisällön voi valita oman mielen mukaan. Pohjan voi täyttää pienillä kivillä, pumpulilla, kankaalla, silkkipaperilla. Luovat ratkaisut ovat parhaita. Maiseman voi luoda muovieläimien avulla, jouluaskarteluilla, kävyillä. Joulumaiseman tekoon ei ole yhtä oikeaa vaihtoehtoa. Joulumaisemasta voi tehdä vaikkapa oman tonttukylän tai yhdistää tonttuoven luomiseen.

Joululahjaksi superpurkinavaaja
Tarvikkeet:
liukuestemattoa
Sakset
Lankaa
Neula
Nuppineuloja

Purkinavaaja projekti vaatii pitkäjänteisyyttä ja hienomotorisia sekä hahmotustaitoja. Ohjetta voi soveltaa lasten taitojen mukaan.
Liukuestematosta leikataan kaksi saman kokoista ja sopivan kokoista palaa. 15cm x 15cm palalla avaa suurimman osan purkeista hyvin. Neliön muotoinen pala on helpoin pienten käsien ommella kasaan. Leikatut kappaleet asetetaan päällekäin ja pidetään paikalla nuppineulojen avulla. Palat ommellaan kiinni lankavarastosta löytyvillä langoilla. Bambulanka tekee työstä antibakteerisimman, mutta villalangoilla ja muillakin langoillakin työ onnistuu.

Ompelutekniikka pitää soveltaa lasten taitojen ja kärsivällisyyden mukaan. Pykäpistoilla voi päästä hieman helpommalla, mutta vaatii pistojen hallintaan. Yliluontipistolla neula menee alhaalta läpi ja nouseen kankaan takaa reunan yli ja uudellen kankaasta alhaalta läpi. Tämä on hieman työläämpi kuin pykäpisto, jos neula menee joka välistä liukuesteestä läpi. Molemmilla tavoilla saa siistin lopputuloksen. Etupistoillakin tai edestakaisilla etupistoilla voi reunoja yhdistää. Jos ompelu tökkii, niin ehkä pieni huijaus liimankin avulla on sallitua, eli liimata reunat yhteen. Toki tämä tapa on sotkuista, kun liima tulee välistä läpi ja kankaat liikkuvat :) eli ei oikeasti helpoin tapa, mutta joskus lasten pitää saada itse kokeilla ratkaisuja asioihin.


Pipareiden leipominen
Tarvikkeet:
Piparitaikinaa
Muotteja

Valmiit piparit voidaan pakata muun muassa sellofaaniin ja laittaa siihen lasten suunnittelema jouluinen pakettikortti.Joulukortit

Kuusikortti 1
Tarvikkeet:
Männynoksa
Liima-vesi-seosta
Korttipohjia
Tähti-tarroja (valinnainen)
Maalia (valinnainen)
Hammasharja + valkoinen maali (valinnainen)

Leikataan männynoksasta pieniä oksia, jotka kastetaan liima-vesiseoksessa ja painetaan hyvin korttiin kiinni. Lopuksi voi laittaa tähden kuusen latvaan ja halutessaan ripotella hammasharjasta hieman valkoista maalia päälle lumeksi tai töpötellä sormenjäljillä lunta kuusen juurelle.Kuusikortti 2
Tarvikkeet:
Kolmio-sabluuna
Maalia
Kyniä
Korttipohjia

Lapsi joko kolmiosabluuna käyttäen tai piirtäen tekee paperille kolmion, joka maalaa sisältä sormenpäillä töpötellen ensin vihreäksi. Kun ensimmäinen maalikerros on kuivunut voi päälle maalatan kuusenkoristeet sormilla töpötellen. Lopuksi kynillä voidaan viimeistellä puu esimerkiksi tekemällä sille kuusenjalka.


Kuusikortti 3
Tarvikkeet:
Kuusen oksia
Maalia
Korttipohjia

Kuusen oksista leikataan pieniä paloja. Oksa kastetaan valittuun maaliin tai vaihtoehtoisesti maalataan siveltimellä. Maalattu oksa painetaan paperiin ja kevysti painallaan päältä, jotta kuvio siirtyy paperiin. Oksa nostetaan varovasti irti paperista. Kortit voi viimeistellä muilla koristeilla ja toivottamalla hyvää joulua tekstaten tai liimalla tekstin.
Maisemakortti
Tarvikkeet:
Akvarellipaperia
Vesivärejä
Pensseleitä
Suolaa

Maisemakortti on helppo tehdä pientenkin lasten kanssa. Akvarellipaperista joko leikataan valmiiksi pieniä kortteja tai annetaan lapsen maalata koko A4 paperi täyteen ja leikataan myöhemmin paperi neljään osaan. Ideana on siis melko kostealla värillä maalata koko paperi täyteen väriä ja ripotella valmiin, kostean, maalin päälle suolaa. Kuivuttua kortit ovat valmiita. Niihin voi lisätä esimerkiksi joulun toivotus tekstin, joka on tehty toiselle papreille ja liimataan se maalauksen päälle.Abstraktia taidetta
Joulukortit voi muovata myös valmiista maalauksista, joita syksyn mittaan on tullut. Joskus maalatessa myös pensseleihin jää ylimääräistä maalia, joka voidaan hyödyntää abstarktissa taiteessa, eli maalataan ylimääräiset maalit tyhjää paperiin luovasti taiteillen. Näitä taiteita voidaan käyttää joulukorttien pohjina ja päälle liimata oma joulutoivotus. 

Leimasin-kortit

Tarvikkeet:
Leimoja
Paperia
Kartonkia
Liimaa

Jouluisilla leimasimilla saa nopeasti ja helposti yksinkertaisen kauniita kortteja aikaan. Leimoilla leimataan paperille kuvia tai tekstiä. Nämä revitään irti paperista (hyvää harjoitusta niille, jotka eivät vielä esimerkiksi hallitse saksien käyttöä) ja liimataan kartonkiin.

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------
Blogin löydät myös Facebookista "Varhaista Aikaa - Varhaiskasvatuksen aikaa" 
sekä Instagramista @varhaista.aikaa

--------------------------------------------------------------------------------------------------


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi. Kaikki kommentit tarkistetaan.

Kiitos vuodesta 2021

  Kiitos kaikille blogin lukijoille vuodesta 2021. Blogin alkukeväästä saimme lukea Tutkitusti-minisarjan myötä erilaisista ilmiöistä va...