perjantai 23. marraskuuta 2018

Joulukalentereita varhaiskasvatuksen työyhteisöille



Joulukuu lähestyy… Ja kyllä … varhaiskasvatuksen henkilöstökin on ansainnut joulukalenterinsa… mutta millaisen… Tässä muutamia vaihtoehtoja:


HENKILÖSTÖN VAHVUUSKALENTERI 2018
Henkilöstön vahvuuskalenteri voidaan toteuttaa monella tapaa. Joulukuun eri päiville voidaan valita aina yksi henkilö tai tiimi, jota kehutaan valittuna päivänä. Kehut kirjataan ylös näkyville ”luukun avaamispäivänä”.
Kehut tai yksilön tai tiimin vahvuudet voidaan koota myös etukäteen ja arpoa kuka tai mikä tiimi paljastetaan minäkin päivänä. Kehut/vahvuudet voidaan laittaa kuoreen tai kääriä rullalle ja laittaa etupuolelle arvottu päivämäärä. Toki nämä voidaan vetää myös vaikka sokkona hatusta, jolloin etukäteisnumerointia ei tarvita.

KUKA ON KUVASSA?
Joulukalenterina voi olla myös arvuuttelukalenteri vanhoista kuvista. Jokainen henkilöstön jäsen tuo itsestään kuvan ja muut yrittävät arvata kuka kuvassa on. Oikeat vastaukset paljastetaan ”oikeana luukkupäivänä”.

TARPEETTOMIEN TAVAROIDEN KALENTERI
Jokaiselle henkilöstön jäsenelle jaetaan joulukalenterista ”luukkupäivä”. Tänä päivänä kyseisen henkilö pitää tuoda paikan päälle jokin itselle tarpeeton tavara. Mielikuvitus ja ehkä hyvän maun rajat ovat vain este tässä ehkä huumoriakin irrottavassa kalenterissa. Tarpeettomista tavaroista voidaan sopia, mitä niille tehdään ja milloin. Saako niitä varata – nopeat syövät hitaat – taktiikalla? ”Huutokaupataanko” ne parhaimman perustelun esittäneelle? Vai lahjoitetaanko ne jonnekin (mikäli sellaiseen soveltuvat)? Ennen kalenterin käyttöä ja ehkä sen aikanakin on hyvä sopia säännöistä. Tuotteiden eteenpäin jaon voi toteuttaa toki myös arpomalla päivän paketteja.

KIRJOITA JOULUKORTTI TYÖKAVERILLE
Joulukorttien kirjoittaminen saattaa olla vähenemään päin, joten joulukalenteri-ideaksi sopii myös joulukortin kirjoittaminen työkaverille. Kortin saa myös itse askarrella, jos sellaisesta innostuu. Tyyli ja muoto on vapaa. Korttien anto päivät ja antajat arvotaan etukäteen. Jos päiviä jää tyhjäksi, niin voidaan sopia yllätyskorttien tekemisestä.

JOULUINEN SALAINEN YSTÄVÄ
Salainen ystävä ei välttämättä ole joulukalenteri, mutta toki sen voi joulukalenterin muotoon soveltaa, jolloin jokaiselle jaetaan työyhteisöstä oma salainen ystävä, jota muistetaan sovittuina päivinä (tai päivänä riippuen työyhteisön koosta). Salaisen ystävän tehtävä on ilahduttaa omaa ystäväänsä pienillä arjen teoilla. Jokainen voi yrittää arvailla, kuka oli kenenkin salainen ystävä ja osuivatko arvaukset kohdille. Se, koska salaiset ystävät paljastetaan ja miten, pitää sopia työyhteisössä.

HYVIEN TEKOJEN JOULUKALENTERI
Hyvien tekojen joulukalenterin voi toteuttaa siten, että jokainen työyhteisöstä kirjaa vähintään yhden päivän hyvän tehtävän, mitä jokainen pyrkii toteuttamaan työyhteisössä esim. avaa ovi toiselle, katso silmiin ja hymyile aina kohdatessasi toisen ihmisen, sano toiselle jotain mukavaa aina kohdatessa, kirjoita ilmoitus taululle mukava viesti muille…Päivän tehtävät kirjataan ylös ja laitetaan esimerkiksi kirjekuoreen, josta jokainen vuorollaan arvotusti ottaa päivän tehtävän esiin ja alkaa itse ensimmäisenä toteuttamaan sitä.

YHTEINEN JOULUTARINA
Yhteinen joulutarina voidaan toteuttaa monella tapaa. Voidaan sopia jokaiselle oma päivä, jolloin henkilön tehtävänä on jatkaa työyhteisön yhteistä joulutarinaa vapaalla kirjoittajan otteella ja työyhteisöön sopivalla tavalla. Tämä on vapaan kirjoittamisen tapa tehdä yhteinen tarina. Toinen tapa tehdä joulutarinaa on käyttää adjektiivi tarinaa, jossa on pohjalla tarina, josta puuttuu 24 adjektiivia. Adjektiivit on keksitty työyhteisössä etukäteen ja arvottu luukkujen sisälle, ennen tarinan julkistamista. Luukut avataan sovitulla tavalla ja luukun avaajan vastuulla on lukea adjektiivi ja taivuttaa se tarinaan sopivaksi ja kirjata sana tarinaan. Näin päivä kerralla selviää mysteerinen adjektiivi-tarina.



Millainen joulukalenteri teidän työyhteisöönne tulee?


***********************************************

Tervetuloa seuraamaan blogia Facebook-sivuille Varhaista Aikaa - Varhaiskasvatuksen aikaa.  

***********************************************



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi. Kaikki kommentit tarkistetaan.

Joulukalenteri 2023

Vuoden loppu kiihdyttää tapahtumilla vauhtia varhaiskasvatuksen arkeen. Halloween on löytänyt tietään varhaiskasvatukseen loka-marraskuun va...