torstai 10. tammikuuta 2019

Itsetehdyt nopat ja toimintavinkkejä niille




Itsetehdyillä nopilla voidaan varioida ja monipuolistaa tuttuja pelejä sekä kehitellä uusia. Omatekoiset nopat motivoivat lapsia yleensä pelaamaan. Ne myös luovat ymmärrystä pelien maailmaan kuten sääntöihin ja niiden muodostumiseen.

Noppia voi valmistaa monin tavoin kuten valmiista tulostepohjista, maitopurkeista tai ompelemalla sellaisen itse. Valmiita tulostepohjia perusnoppaan löytää muun muassa Vahvikkeen sivuilta. Sivuilla on mustavalko-noppa, pastellisävyinen ja tyhjä pohja. Yksinkertaisen ohjeen maitopurkista tehtävään noppaan löydät Hääräämöstä.

Lasten kanssa huovasta ommeltavat nopat pysyvät parhaiten muodossaan. Tähän tarvitaan kuusi saman kokoista huopaneliön palaa, täytevanua, lankaa ja neulaa. Ompelutekniikkana voi käyttää muun muassa etu- tai pykäpistoja. Nopat voi rakentaa myös multilinkeistä, erityisesti jos haluaa valmiit värinopat. Tyhjäsivuisia puisia noppia myydään valmiina myös. Ja jos ei halua itse askarrella, niin erilaisia valmiita noppia löytyy paljon, myös taskullisia noppia, joihin voi vaihtaa noppaohjeita.


Noppien käyttäminen
Noppia voi käyttää tarinan kertomiseen. Valmiita tarinanoppia on olemassa, mutta niitä voi tehdä joka kerta tilanteeseen sopiviksi tekemällä uudet kuvat noppiin. Tarinanoppia voi käyttää useita tarinan tekemiseen. Yhdelläkin heitolla saadaan tarina käyntiin. Jos heitetään useampi noppa kerralla, niiden kuvat pitää yhdistää samaan tarinaan. Tarina voi olla vain ajatuksien aukipuhumista kuvista – mitä ne tuovat mieleen tai keksitään suoraan juonellista tarinaa, joka kannattaa kirjata ylös myös. Itse tehdyissä tarinanopissa toimivat paremmin isommat nopat, jotta kuvista on helpompi saada selvää. Vahvikkeen sivuilla on yksi valmis noppatarina pohja: Mitä noppasi kertovat? 

Noppatarinoita voidaan tehdä myös valmiin listauksen pohjalta, johon jokaiselle nopan lukumäärälle määritetään asia, joka tarinassa tulee olla. Asia sisällöt voivat olla hahmo, paikka ja mitä tapahtuu tai mitä tekee. (Kuka, mitä, missä -tarinat) – noppaa heitetään kolme kertaa, jotta tarina voidaan muodostaa näistä kokonaisuuksista. Esimerkiksi lumiukko - juoksee - sauna = Lumiukko juoksee saunassa. Näitä lyhyitä tarinoita voidaan myös esittää muille.

Liikkumiseen ja liikuttamiseen nopat sopivat hyvin. Liikuntanopat voidaan tehdä tekstillä tai/ ja kuvalla. Nopissa voi olla esimerkiksi liikekuvia, värejä, muotoja, numeroita käyttötarkoituksen mukaan. Nopilla voidaan liikkua esimerkiksi muotorata läpi siten, että liikkuja heittää muotonoppaa ja liikkumistapanoppaa ja liikkuu noppien määräämällä tavalla radan läpi. Esimerkiksi hyppää yhdellä jalalla kaikkien kolmioiden päälle radan alusta loppuun.

Muotonopilla voidaan pelata ”Muotobingoa”, johon osallistujan merkitsevät tyhjään bingopohjaan nopasta löytyviä kuvioita (tai annetaan valita valmiista pohjista) ja nopan heitto määrittää kuka saa ensin bingon. Tässä bingossa sama kuva voi olla useaan kertaan laudalla.

Nopilla voidaan harjoitella piirtämistä. Jokaiselle noppaluvulle määritetään piirettävä asia. Hassuja hahmoja, avaruusolioita tai vaikkapa lumiukkoja voidaan piirtää siten, että noppa kertoo mitä piirrustukseen tulee. Esim. 1 = pää, 2 = vartalo, 3 = jalka, 4 = silmä, 5 = käsi ja 6= suu.  Nopilla voidaan samaan tapaan piirtää myös maisemaa, jolloin numeroiden taakse tulee asioita, mitä maisemassa voi olla esim. talo, kukka, puu, pilvi, mäki, pensas.

Nopat sopivat luonnollisesti myös matemaattisiin harjoitteisiin. Nopilla voidaan muun muassa kasata esineistä torneja, kerätä "rahaa"ja  edetä lukujonojanalla eteen- tai taaksepäin. Helppoja versioita Jatzystä voi myös kehitellä.

Noppia voi käyttää myös kirjainten ja alkuäänteiden hahmottamiseen. Heittämällä noppaa etsitään nopan näyttämä kirjain tai asia joka alkaa sillä.

Ulkopedagogiikkaan nopat voi ottaa mukaan tekemällä niistä säänkestäviä. Isot (keskikokoiset) puiset nopat sopivat tähän hyvin. Ulkonopilla erilaisten pelit sujuvat myös ulkotiloissa.


******************************
Hauskoja noppaleikki ja -peli hetkiä
******************************




Tervetuloa seuraamaan blogia Facebookin sivulle Varhaista Aikaa - Varhaiskasvatuksen aikaa 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi. Kaikki kommentit tarkistetaan.

Epäonnistumisen tilat vaiko onnistumisen tilat?

  Uusi kausi tuo aina mukanaan haasteita. Työkavereiksi on voinut tulla uusia ihmisiä. Lapsiryhmät ovat voineet muuttua ja lasten haasteet o...