lauantai 12. elokuuta 2017

Vanhempainillan tarkoitus?




Selatessa elo-syyskuun kalentereja, niistä löytää sanan ”vanhempainilta”. Vanhempainillat herättävät keskustelua: Mitä niissä käsitellään? Pitääkö niihin mennä? 

Varhaiskasvatuksessa vanhempainiltoja on laidasta laitaan. Yhdessä henkilökunta puhuu arjen asioista, rutiineista ja varusteista, ja huoltajat kuuntelevat. Toisessa leikitään, esiinnytään tai askarrellaan. Kolmannessa tehdään sopimuksia ja luodaan erilaisia toimikuntia. Neljäs on kaikkea tältä väliltä. Variaatioita löytyy. 

Moni huoltaja haluaisi illassa kuulla ja nähdä lisää oman lapsensa arkea. Yksittäisistä lapsista on kuitenkin mahdotonta puhua luottamuksellisesti muiden vanhempien läsnä ollessa. Toisaalta yksittäisestä lapsesta keskustelemiseen pitäisi olla luotuna rakenteet varhaiskasvatuksen arkeen, kuten keskustelut lasta tuotaessa ja haettaessa. Lisäksi uusi varhaiskasvatussuunnitelma velvoittaa, että jokaiselle lapselle on tehtävä lapsen oma varhaiskasvatussuunnitelma henkilökunnan kanssa. Arjen kuvittamisenkin moni yksikkö hoitaa huoltajille siten, että he voivat kotoa käsin erilaisten sovellusten kautta nähdä muun muassa kuvia lapsen varhaiskasvatusarjesta. 

Osa huoltajista on sitä mieltä, että vanhempainiltoja pitäisi pitää vain jos siihen on jokin erityinen syy. Nykyisin kaikki tarpeellinen tieto saatetaan huoltajille tiedoksi erilaisin tiedottein, niin paperisin kuin sähköisin. Lisäksi monessa yksikössä on käytössä sovelluksia, joilla huoltajat voivat olla yhteydessä 24 tuntia vuorokaudessa omaan yksikköön. Vastausten nopeudessa voi toki olla suurtakin vaihtelua. Monen huoltajan kokemus onkin, että vanhempainilloista ei juuri mitään hyödyllistä opi tai saa sellaista informaatiota mitä ei voisi sähköisesti itse kotoa käsin lukea.

Onko paras vanhempainilta sitten pitämätön vanhempainilta? Näinkin voi olla, jos illalla ei ole tavoitetta. Työpäivän päälle turhat höpinät ovat huoltajista ahdistavia. Tuskin kasvattajatkaan haluavaa omia työpäiviään pidentää ilman selkeää tavoitetta ja näkemystä siitä, miksi ilta pidetään. On hyvä muistaa, että myös kasvattajat voivat turhautua iltoihin.

Kaikki huoltajat eivät toki pidä vanhempainiltoja turhina. Hyöty minkä huoltajat kokevat saavansa vanhempainilloista, on saada nähdä ja tutustua toisiin huoltajiin. Tähän vain pitää antaa mahdollisuus. Jotkut kokevat, että vanhempainillan tarkoitus on tehdä yhteisiä sopimuksia. Tämä voi olla yksi tarkoitus. Kaikki huoltajat eivät kuitenkaan välttämättä ole innostuneita erilaisista vanhempaintoimikunnista, jotka toimivat erilaisissa tempauksissa ja keräävät rahaa lasten toimintaa. Toki näitäkin löytyy. Onko näiden asioiden sopiminen kuitenkaan vanhempainillan asia vai pitäisikö tällaista asiaa varten varata uusi tapaaminen, joka keskittyy vain näihin asioihin? Jos tarkoituksena on yhteisten asioiden sopiminen, se voi myös johtaa siihen, että henkilökunta luettelee asioita ja vanhemmat ovat hiljaa tai toisena ääripäänä asioista syntyy täysi riita. 

Ennen vanhempainillan merkitsemistä kasvattajien ja vanhempien kalenteriin, pitäisi pysähtyä kysymään: Miksi pidämme illan? Mikä on sen tavoite ja tarkoitus. Erilaisia kokemuksia ja näkemyksiä pohtiessa päätyisin seuraavaan: Jos vanhempainilta pidetään, sillä pitää olla tavoite. Ennen tavoitteen lukkoon lyömistä, ota selvää huoltajien odotuksista ja toiveista illalle. Kysy rohkeasti: ”Millainen on hyvä vanhempainilta? Mitä toiveita sinulla huoltajana on vanhempainillalle? Huoltajilta voidaan myös kysyä mielipiteitä asioihin, joista käydään keskustelua illassa. Näin saadaan myös osallistettua huoltajia, uuden varhaiskasvatussuunnitelman mukaisesti. Lisäksi kasvattajille pitää ennen iltaa avata, mikä on vanhempainillan tarkoitus.

Jos uuden varhaiskasvatussuunnitelman mukaan toimitaan ja halutaan lisätä vanhempien osallisuutta, heidän ajatuksillaan on merkitystä. Uudet tuulet ovat varmasti tervetulleita. On hyvä pysähtyä ja kysyä: Onko meillä tarvetta aikaisempien vuosien kaltaisille vanhempainilloille vai pitäisikö niitä kutsua joksikin toisiksi? Olisivatko lapsetkin silloin tervetulleita yhdessä huoltajiensa kanssa niihin ja kokea osallisuutta asioihin? Ja jos erityisesti huoltajien osallisuutta halutaan lisätä, ei haittaisi selvittää heiltä konkreettisia asioita, mitä yksikössä pitäisi tehdä, jotta vanhempien osallisuus ja vaikutusmahdollisuudet lisääntyisivät. On siis paljon asioita, mitä pitää miettiä, kysyä ja sopia, ennen kuin kalenteriin merkitään: VANHEMPAINILTA.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi. Kaikki kommentit tarkistetaan.

Joulukalenteri 2023

Vuoden loppu kiihdyttää tapahtumilla vauhtia varhaiskasvatuksen arkeen. Halloween on löytänyt tietään varhaiskasvatukseen loka-marraskuun va...