lauantai 21. maaliskuuta 2020

Pääsiäispuuhia



Pääsiäisen lähestyessä toimintaa voi teemoittaa myös pääsiäisen tai kevään mukaan. Yksittäisten askartelujen sijaan olisi hyvä nähdä kokonaisuuksia ja miettiä toimintaa laajemmin. Yksittäiset askartelut voidaan liittää usein isompiin kokonaisuuksiin, leikkeihin ja erityisesti lasten taitojen kehittämiseen laaja-alaisesti eri oppimisen alueet huomioiden.

Pääsiäistipuista voi tulla perinteisiä pääsiäistipuja tai kevätlintuja tai joskus jopa alkuperäinen ajatus tipusta saattaa lopputuloksena olla lapsen ajatuksessa vaikka monsteri. Itse lopputulos ei olekaan olennaisin asia, vaan prosessi ja taitojen harjaantuminen prosessin aikana. Monesti prosessissa myös luovuus alkaa lapsissa kukkia ja sitä on hyvä turvallisissa rajoissa myös vahvistaa.



Korkki-tiput
Tarvikkeet:
viinipullon korkkeja (tai muita vastaavia)
piippurasseja (3 kpl /tipu)
askartelusilmiä (tai paperi ja kyniä, joilla silmät askarrellaan)
paperia / pahvia
liimaa
höyheniä


Ohje: piippurasseista taitellaan tipun siivet (2 x) ja pyöritetään loppu piippurassi korkin ympärille. Kolmas piippurassi paksuntaa tipun vartaloa ja vahvistaa siipien pysymistä paikalla. Silmät liimataan sopivalle paikalle. Nokka leikataan paperista / pahvista ja liimataan kiinni. Pyrstösulka pujotetaan piippurassin alle tipun takapuolelle.




Kindermuna-tipu
Tarvikkeet:
Kindermunien koteloita
lankaa
liima-vesi-seosta (tai decupage-lakkaa)
askartelusilmiä
paperi/pahvia
höyheniä
(musiikilliseen versioon munan sisään riisiä, herneitä tai makaroonia)

Ohje: (Musiikilliseen versioon - ensin avataan muna ja laitetaan sisälle riisiä herneitä tai makaroonia ja suljetaan muna) Munan ympärille kiedotaan lankaa, joka liimataan kiinni liima-vesi-seoksella (aistiyliherkkien kanssa voi kokeilla kaksipuoleista teippiä yhden kerroksen kiinnittämiseen). Lankaa kiedotaan oman maun mukaan munan ympärille. Tipu viimeistellään silmillä, nokalla ja höyhenillä.


Korkki-tipujen tekeminen vaatii keskittymistä, hahmottamista ja hienomotoriikan harjoittamista. Tueksi piippurassin taitteluun voi piirtää paperille taittelupohja-mallin, jonka päälle lapsi taittelee piippurassin tipun siipiä varten.

Kindermuna-tipuista voi tehdä musiikillisen tipuperheen laittamalla munan sisään heti askartelun aluksi herneitä, riisiä tai makarooneja, miksei vaikka kulkusia tai muita ideoita, mitä lapsilta nousee. Näin valmiita tipuja varovasti heiluttamalla jokaisen tipu saa myös oman lauluäänen.

Jotta tipujen tekeminen ei jäisi vain kädentaitojen varaan ja yksittäiseen askarteluun, ne tarvitsevat myös leikillisen kotiympäristön. Näitä tipuja varten värjättiin styroksmunia, riisiä ja paksua spagettia elintarvikeväreillä.


Styroksmunien värjäys (soveltuu myös keitettyjen munien värjäämiseen)
Tarvikkeet:
Styroksmunia (tai keitettyjä munia, jos niitä halutaan oikeasti syödä)
Suljettavia isoja muovipusseja (esim. minigrip)
Elintarvikevärejä
Riisiä (eri lajikkeet antavat monipuolisuutta leikkiin, esim. pikariisi, pitkäjyväinen ja basmati)

Ohje: Muovipussiin laitetaan riisiä pohjalle. Tiputetaan elintarvikeväriä riisin päälle. Lisätään muna. Suljetaan muovipussi ja pyöritellään ja sekoitellaan munaa elintarvikevärissä ja riisissä (keitettyä munaa pitää käsitellä hieman hellemmin kuin styroksmunaa). Tarkoituksena värjätä sekä muna että riisi samalla kertaa. Värjäyksen jälkeen riisin pitää antaa kuivua esimerkiksi avoimessa muovirasiassa, jotta se ei värjää leikkijöitä.



Värjätystä riisistä ja styroksmunista saa tipuille mukavan leikkipaikan esimerkiksi pieniin muovirasioihin tai isolle tarjottimelle.



Paksua spagettia voi myös värjätä kevyesti maalaamalla elintarvikevärillä (näin ei haittaa, jos menee leikissä suuhun). Elintarvikeväri jättää spagetin pinnan kuivuttuaankin hieman tahmeaksi. Spagetilla voi leikkiä tai siitä voi tehdä jopa lasipurkkiin asteleman rairuohon sijaan.


Pääsiäistiput munineen voi myös liittää osaksi muita leikkejä, vaikka leikkimään dinojen kanssa. Dinomaailmaan. Dinojenkin leikkimaailmaa voidaan myös monipuolistaa, lisäämällä niiden leikkiin muun muass oobleeg-lammikko, josta dinot voivat juoda, jossa voi tallustella taikka "pesäytyä". Elintarvike -tutkimuslaatikon saloista kertovasta jutusta voi käydä myös tutkimassa lisää vinkkejä sekä kädentaitoihin, että leikkien monipuolistamiseen. 





- Hauskoja askartelu ja leikkihetkiä -


Blogin löydät myös Facebookista  "Varhaista Aikaa - Varhaiskasvatuksen aikaa" 
sekä Instagramista  @varhaista.aikaa  
- Tervetuloa seuraamaan -


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi. Kaikki kommentit tarkistetaan.

Joulukalenteri 2023

Vuoden loppu kiihdyttää tapahtumilla vauhtia varhaiskasvatuksen arkeen. Halloween on löytänyt tietään varhaiskasvatukseen loka-marraskuun va...