torstai 9. marraskuuta 2023

Joulukalenteri 2023

Vuoden loppu kiihdyttää tapahtumilla vauhtia varhaiskasvatuksen arkeen. Halloween on löytänyt tietään varhaiskasvatukseen loka-marraskuun vaihteeseen. Sen jälkeen puuhat siirretään vauhdilla isänpäivään. Ja kuin huomaamatta havaitaan kohta jo olevamme joulukuussa. Tämän takia marraskuu onkin ollut perinteistä jouluun valmistautumista myös blogin taustoissa. Vuodesta 2018 on blogi tarjonnut erilaisia joulupuuhia ja joulukalentereita. Tässä tuleekin kooste vanhoista vinkeistä ja esittelyssä tietenkin myös tämän vuoden jouluiset riimittelykortit.

Marras-joulukuussa 2018 blogissa julkaistiin vinkkejä henkilöstön joulukalentereihin ja vinkkejä hyvinvoinnin näkökulmasta joulun odotukseen. Kaikki vanhat linkit eivät välttämättä enää toimi, mutta ideoita voi edelleen poimia.

Marraskuussa 2019 vinkattiin paljon erilaisia joulukalentereita. Kielellisiä joulukalenteritehtäviä kannattaa kurkata, jos tämän vuoden riimittelykalenteri kiinnostaa. Ne voivat tukea toisiaan ja vahvistaa kielellistä osaamista. Kielellisten tehtävien lisäksi liikunnallisiavinkkejä kirjattiin ”joulupalloihin” . Satuhieronta-vinkkeihin kirjattiin oma satuhieronta ja listattiin sivustoja, joita kannattaa tutkia, jos aihe kiinnostaa. Muita jouluisia tehtäviä listattiin joulukalenterin lisäksi .

Marraskuussa 2020 blogi keskittyi Tonttulan tonttujen maailmaan lyhyiden tarinoiden ja toimintaideoiden kautta ensin isompien lasten Tonttulan muodossa ja tätä hieman muokattiin alle kolmevuotiaille Pikku-Tonttulan materiaaleihin

Marraskuussa 2021 matkattiin uudestaan Tonttulaan pidemmän joulusadun parissa. ”Tipsu ja 24 hattua  – jouluinen tarina luonteenvahvuuksista” vei meidät Tonttulaan satuseikkailuun vahvuusajattelun merkeissä. Tämä tarina alkaa jo 30.11. ja päättyy joulupäivään. Tässä tarinassa on mukana joulun perinteitä, kommelluksia sekä arjen asioita, joissa erilaisia vahvuuksia tarvitaan. 

Marraskuu 2022 jatkoi tarinallisessa muodossa edelleen vahvuusajattelun parissa, mutta tällä kertaa tarina vietiin metsän eläinten pariin. ” Salaisenmetsän vahvuusseikkailu – joulukuinen satuseikkailu” pohjautui eläinten luonteenvahvuuksiin vahvuusrunojen kautta. Tarinasta haluttiin tehdä monikäyttöinen, jolloin sitä voisi lukea sadun tavoin tai hyödyntää vain vahvuusrunoja. 

Ja sitten tähän vuoteen…


Tänä vuonna joulukalenterista haluttiin yksinkertainen, mutta monikäyttöinen. Lopputuloksena syntyi riimittelykortit, joiden kuvituksessa seikkailee eläimiä. Nämä jouluiset riimittelykortit toimivat niin riimittelyyn kuin kielen ihmettelyyn ja hahmotteluun. Niitä voi käyttää joulukalenterin osina tai vapaasti osana joulukuisia puuhia. Joulukalenterikäytössä kortteihin ei ole määritelty päivämääriä, vaan niitä voi käyttää esim. lorupussin sisältönä, josta niitä nostetaan yksi / päivä tai sitten niitä voi hyödyntää yleiseen jouluiseen riimittelyyn. Kortteja on materiaalissa 28, joten niistä voi valita tarpeen mukaan itselle mieluisat tai ryhmän taitoihin sopivat kortit. Kortit sopivat myös katsomiseen, ihmettelyyn ja tutkimiseen. Korteista voidaan tutkia muun muassa mitä niissä on samaa eri päivinä ja mitä muuttuu. Mitä eläimiä korteissa on? Montako eläintä kortissa on? jne. Korttien käytössä luovuus on sallittua ja siksi ne sopivat eri-ikäisille, vaikka varsinainen teksti on riimittelyä. Kortteja voi myös hyödyntää sisäsuunnistukseen, jolloin lapset etsivät sisätiloista piilotetun / piilotettuja riimikortteja. Korttien käyttö on melko vapaata, mikä tekee niistä yksinkertaisia arjen kiireeseen ja valmistelut niiden käyttöön on nopeaa. Tänä vuonna toivotammekin jouluisten materiaalien myötä hauskoja riimittelyhetkiä ja kielellisiä tutkimusretkiä. (Korttien kuvat on toteutettu Canvan ilmaisversiolla ja kuvien tekijänoikeudet omistaa Canva. Kortit löydät Varhaista Aikaa materiaalipankista Facebookista.)


Teksti: Outi Moilanen

Kuvat: Varhaista Aikaa & Canva


Blogin löydät myös Instagramista ja Facebookista

**************************************

Facebookissa:Varhaista Aikaa - Varhaiskasvatuksen Aikaa + materiaalipankki

Instagramissa: @varhaista.aikaa 

**************************************