sunnuntai 15. huhtikuuta 2018

Äidin yllätys



Uusi vasu ja erityisesti lasten osallisuus ovat muuttaneet varhaiskasvatusyksiköiden toimintaa. Perinteisempi etukäteissuunnittelu vuoden ympäri kulkevilla teemoilla on vaihtunut lasten havaintoihin pohjautuvaan suunnitteluun ja erityisesti yhdessä suunnitteluun lasten kanssa. Myös huoltajilta on saatu näkemyksiä ja ajatuksia suunnitteluun. Se ei ole poistanut kaikkea vanhaa: isänpäivä, joulu ja pääsiäinen on huomioitu, mutta ehkä hieman eri tavoin. Kevään merkkipaaluja toiminnan suunnittelun kannalta ovat tuleva äitienpäivä ja kevätjuhlat. Antamalla aikaa asioille, havainnoimalla ja auki puhumalla havaintoja perinteet ovat mahtuneet hyvin toimintakalenteriin.

Isänpäivän jälkeen tehdyssä arvioinnissa puhuttiin eräässä yksikössä siitä, kuinka tärkeää on tuntea lasten perheet ja sen jälkeen perhetietoa on kasattu ryhmään eri tavoin. Lasten kanssa on tutkittu lempiruokia, erilaisia musiikkimakuja, perheiden perinteitä ja perhekoostumuksia.

Kun tutkimuslaatikot otettiin käyttöön ja niiden kanssa oli tehty erilaisia elintarviketutkimuksia ja tutkittu mitä aineita laatikossa on ja mihin niitä voisi esimerkiksi käyttää, totesi eräs lapsi tomerasti ”meidän äiti tarvis näitä juttuja, kun se ei tykkää, kun on likaista”. Tarvittiin tämä yksi lause ja saatiin tutkimusaihe ryhmään ja idea äitienpäivälahjaan. 

Lasten kanssa selvitettiin muun muassa etikan ja ruokasoodan siivousominaisuuksia. Koska etikka lasten mielestä haisi ja sitä oli heidän mielestään hankala kuljettaa kotiin äidille, päädyttiin tutkimaan ruokasoodan ominaisuuksia ja sitä, miten sillä voitaisiin ilahduttaa äitiä. Koska kyseessä oli lahja äidille, se piti lasten kokemuksen mukaan pitää salaisuutena, joten projektille sille keksittiin salanimi, jonka varjolla projektista on voitu kertoa jotain aina. Ensimmäisellä kerralla, kun asiasta huoltajille kerrottiin, aika moni lapsi tirskui, koska tiesivät taustalla olevan salaisuuden. Hyvin salaisuus on pysynyt piilossa vielä. 

Lapset nimesivät ruokasoodaan projektissa "taikapulveriksi", koska tutkimalla ruokasoodaa saatiin selville, että sitä voi käyttää siivouksessa sisällä, mutta se toimii myös kauneuden hoidon apuna ja puutarhassa. Tämä oli siis loppujen lopuksi oiva lahja idea, koska se oli mahdollista yksilöidä lapsien ja äitien mukaan. Jokainen projektissa mukana ollut saikin valita, mitä vinkkejä äidille annetaan ”taikapulverin” käyttöön. Tässä lasten valitsemia taikapulverin kohteita:


SIIVOUS:
Häiritsevätkö hajut? Käytä taikapulveria hajunpoistajana. Ravista pulveria haiseviin kenkiin – anna olla. Muista ravistaa pois ennen käyttöä. 

Haiseeko roskis - laita pulveria roskiksen pohjalle estääksesi hajuja.

Raikasta liinavaatteet ja pyyhkeet laittamalla avattu purkki tilaan.

Häiritsevätkö tahrat? Kaada aine kostutettuun sieneen ja hankaa tahrat pois muovirasioista ja keittiön pinnoilta. Väriliitu irtoaa seinästä kostella rätillä, joka on kostutettu taikapulveriin.

Pehmolelujen ja mattojen puhdistus: ravista pulveria päälle (lelut voi laittaa pussiin ja aine perään), anna olla n. 15 minuuttia ja imuroi pois. Kovia leluja voi pyyhkiä lisäämällä taikapulveriin vettä ja pyyhkiä rätillä lelut puhtaaksi. 

Pyykkien värit haalistuvat: kirkasta värejä pesukoneessa lisäämällä taikapulveri koneeseen nestemäisen pesuaineen kanssa.

Haiseeko tiskikone? Kaada taikapulveri koneeseen ja pyöritä kone tyhjänä esimerkiksi pikaohjelmalla.


HYVINVOINTI JA KAUNEUDEN HOITO:
Kaipaatko rentouttavaa kylpyä? Kaada taikapulveri lämpimään kylpyveteen.

Tarvitsevatko hiusharjat pesua: kaada taikapulveri astiaan/altaaseen ja perään lämmintä vettä ja harjat. Huuhtele ja kuivaa harjat. 

Pistikö hyttynen: lisää taikapulveriin tippa vettä ja levitä pureman päälle.

Ovatko hammasharjat likaiset? Kaada taikapulveri hammasmukiin ja lisää ¼ kuppia vettä ja anna hammasharjojen olla yön yli. Huuhtele aamulla ja ota käyttöön.

Kaipaatko kasvojen kuorinta? Lisää taikapulveriin tippa vettä, jotta siitä tulee taikinamaista ja levitä pyörivin liikkein kasvoille. Huuhtele hyvin.


PUUTARHA:
Kaipaavatko puutarhakalusteet puhdistusta. Lisää taikapulveriin vettä ja pyyhi rätillä. Syksyllä voit kaataa puutarhakalusteiden säilytyspussiin taikapulverin – se auttaa pitämää ne raikkaana.

Valtaavatko rikkaruohot kivipolkuja puutarhassa? Ripottele taikapulveria kivipolkujen väliin.



Kun sisällön käyttökohde oli yllä olleista valittu ja kasvattajat olivat ohjeet kirjanneet ylös, seuraava haaste projektissa oli pohtia yhdessä, miten pölisevä ruokasooda saadaan äidille kuljetettua kotiin. Erilaisten tutkimusten jälkeen lasten kanssa tultiin tulokseen, että tarvitaan jonkinlaisia purkkeja, missä aine pysyy sisällä helposti. Joitain purkkeja löydettiin lasten kanssa yksikön omasta kierrätyspisteestä, missä oli muovirasioita ja lasipurkkeja. Kun purkkeja laskettiin, todettiin kuitenkin, että ne eivät riitä ja taas oltiin ongelmanratkaisun edessä: Miten edetään, että saadaan riittävästi purkkeja projektiin? ”Meillä kotona on paljon purkkeja”, totesi yksi ryhmän hiljaisimmista lapsista, kun asiaa oli hetken mietitty ja niin päästiin taas eteenpäin: päädyttiin pyytämään erilaisia purkkeja projektimateriaaliksi. Ja ongelma oli ratkaistu ja projekti pääsi eteenpäin.

Seuraava vaihe oli koota lahja kokonaisuudeksi: koristella purkki, johon ”Äidin taikapulveri” laitetaan, tulostaa ohje sen käyttöön ja kiinnittää ohje. Ennen ohjeiden tulostamista lapsilta oli selvitetty, pulverin käyttötarkoitus ja väri jolla haluavat tekstin tulostuvan. Muutama ohje tulostettiin uudestaan, koska väri ei miellyttänytkään ja koko oli väärä, mutta niinhän tehtaissakin joskus käy, että tuoteprosessia pitää muokata.

Kun purkit oli valmisteltu päästiin tutkimaan, miten eri kokoisiin purkkeihin saadaan sooda siirrettyä. Mittailuja ja arvailuja ja kokeiluja oli monenlaisia. Varmasti myös paljon oppimista siitä, kuinka asioita voidaan siirtää paikasta toiseen.

Nyt lahjat ovat suurilta osin valmiina ja osa lapsista on siirtynyt korttivaiheeseen omasta aloitteestaan, koska heidän mielestään lahja tarvitsee kortinkin. Ja korteissakaan ei ole tarvittu valmiita malleja, osa käyttää jo tekemiään töitään tähän, joku on kehitellyt itse oman kortti-ideansa. Ja joku ei vielä ole innostunut ollenkaan kortista. Näillä mennään ja kasvattajat yllättäen, ilman stressiä ja hyvällä aikataululla. Lisäksi lapset ovat saaneet olla oikeasti mukana suunnittelussa, toteutuksessa ja arvioinnissa: ”Kyllä äiti yllättyy”, hihkaisi yksi lapsista, kun oma purkki oli valmis. ”Tämä on hieno!”.

Omasta aikuisjohtoisuudesta ja "minä tiedän kasvattajana paremmin kuin te lapset" - ajatuksesta huomaa joskus olevan vaikea päästää irti. Kuitenkin kun antaa mahdollisuuden lapsille, huomaa stressaavansa vähemmän ja huomaa kuinka paljon saadaan aikaan ja kuinka paljon tavoitteita tulee täytettyä.



Missä vaiheessa teillä on äitien lahjat? Vai oletteko päättäneet olla tekemättä?



Blogin tekstit löydät myös Facebookista!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi. Kaikki kommentit tarkistetaan.