torstai 5. marraskuuta 2020

Tonttulan tontut - joulukalenteri 2020 (osat 19-24)

Kuva:Pixabay

Tonttula alkaa valmistautua jouluun. Joulu on jo melkein ovella... mutta koristeet ovat hukassa ja ne pitää löytää ennen kuin tontut voivat alkaa rauhoittumaan joulun viettoon...

Joulukuun 19.päivä

Joulukoristeiden etsinnän voi toteuttaa oikeiden koristeiden avulla tai vaikkapa kuvasuunnistuksena joko sisällä tai ulkona. Jokaisen kuvasuunnistuskuvan takan voi olla myös kirjoitettuna jouluruno tai tuttu laulu, joka voidaan lukea tai laulaa. Kuvista voidaan myös tehdä oma joulutarina.


Kuva:Papunet

 

Joulukuun 20.päivä


 

Leikeissä ja peleissä on tärkeää kuunnella lapsia ja antaa heille vaikuttamisen mahdollisuuksia. Mikäli sopuun on vaikea päästä hyviä vinkkejä leikkeihin löytää muun muassa Liikkuvan koulun sivuilta. Lasten kanssa voidaan myös kehitellä oma peli. Omatekoisen pelin ohjeineen voi myös kääriä vaikkapa joulupakettiin ja ilahduttaa sillä itselle tärkeää henkilöä.


Joulukuun 21.päivä


Lasten kanssa laaditaan lempimusiikkilista. Listalta valitaan musiikkia soitettavaksi ja sen tahdissa voidaan pitää oma tonttu disko tai vaikkapa levyraati, jolloin tontut saavat antaa äänestyspisteitä musiikille sen mukaan kuinka paljon siitä pitivät. Äänestyksessä voidaan käyttää peukutusta, jolloin todella hyvä musiikki saa kaksi peukkua ylös, hyvä musiikki yhden peukun ylös, jos ei oikein tiedä voi peukuttaa ylös ja alas, yksi peukku alas päin tarkoittaa huonoa ja kaksi peukkua alaspäin en tykännyt yhtään. Lasten kanssa voidaan laatia myös jouluinen soittolista jota voidaan kuunnella sovittuina aikoina päivästä.



Joulukuun 22.päivä


Lapset saavat omat sydän kortit. Päivän hyviä tekoja voidaan kerätä vaikkapa tonttupurkkiin, johon saa laittaa yhden helmen aina, kun on tunnistanut tehneensä hyvä teon. 

Sydän hippaa voidaan myös leikkiä omalla sydän-kortilla - saanko sillä koskettamalla toisen tontun kiinni. Saanko koskettua rajatulla leikki-alueella kaikkia tonttuja? Eihän kukaan kavereista jäänyt ilman kosketusta? Haleja voi turvallisesti antaa vaikkapa pehmoleluille. Tätä voidaan leikkiä muun muassa siten, että liikutaan vapaasti tilassa musiikin tahtiin ja kun musiikki pysähtyy, etsitään nopeasti pehmolelu, jota halataan, ennen kuin musiikki jatkuu. Sydämmillä voidaan myös koskettaa pehmoleluja Tonttulan eri tiloissa, jos oman kaverin lempeä koskettaminen on vielä harjoittelussa.


 

Joulukuun 23.päivä


Satuhieronnan tarinoita on monia ja sen voi valita omista suosikeistaan. Satuhieronnaksi sopii myös tarina tonttujen joulusaunasta. Ehkäpä joku tontuista on myös menossa saunaan tänään...


 

Joulukuun 24.päivä


Hyvää ja rauhallista joulua jokaiselle

 

(Mikäli lapset jäävät joululomalle ennen viimeisten luukkujen avaamista, niiden ohjeistukset voi jakaa kohteihinkin tehtäviksi, näin kaikki luukut tulevat avatuiksi)

 


******************************************************************

Blogin löydät myös: 

* Facebookista Varhaista Aikaa - Varhaiskasvatuksen Aikaa 

* Instagramista @varhaista.aikaa

******************************************************************

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi. Kaikki kommentit tarkistetaan.

Joulukalenteri 2023

Vuoden loppu kiihdyttää tapahtumilla vauhtia varhaiskasvatuksen arkeen. Halloween on löytänyt tietään varhaiskasvatukseen loka-marraskuun va...