Varhaiskasvatuksen ruokakasvatusta ovat kaikki ruokaan tai
ruokailuun liittyvät tilanteen. Ruokakasvatusmenetelmät Sapere tai makukoulu
ovat osalle kasvattajista hyvinkin tuttuja ja uusi vasu sisältää paljon näihin
menetelmiin liittyviä periaatteita. Vasun mukaan ruokakasvatuksen tarkoituksena on
edistää myönteistä suhtautumista
ruokaan ja syömiseen sekä tukea
monipuolisia ja terveellisiä ruokatottumuksia. On hyvä pysähtyä miettimään,
miten minä kasvattajana voin luoda myönteistä suhtautumista ruokaan? Luoko syömään tai edes maistamaan pakottaminen myönteistä kuvaa ruuasta tai ruokailusta?
Voisiko monipuolisia ja terveellisiä ruokatottumuksia edistää positiivisen kautta, leikkien ja tutkien?
Miten minä kasvattajana luon ruokailoa?
Aikuisten ruokaan liittyvät
arvot, ajatukset ja ruokapuhe
Aikuisten
arvot ja ajatukset ruuasta ja ruokailusta välittyvät myös lapsille. Se, miten
aikuinen arvottaa tai kommentoi omia ruokaan liittyviä mieltymyksiä, välittyy
helposti lapsille. Aikuisen ruokapuheesta
välittyy helposti myös se, mitä he ajattelevat lapsesta syöjänä ja
ruokaoppijana. Kasvattajien onkin hyvä pysähtyä miettimään, mistä lähtökohdista
ruokakasvatusta toteutetaan: Onko taustalla kasvattajien omat mieltymykset ja
käsitykset vai pohjautuuko toiminta vasuun?
Omatoimisuus ja riittävä syöminen
Vasun
mukaan ruokailussa harjoitellaan omatoimisuutta, monipuolista ja riittävää
syömistä. Omatoimisuutta voidaan tukea
muun muassa harjoittelemalla leivän voitelemista,
ruokajuoman kaatamista lasiin ja /
tai ruuan ottamista itse.
Valitsemalla ruokailuvälineitä
ruokailijalle ja ruokailuun sopiviksi voidaan tukea omatoimisuutta. Lasten
kanssa voidaan myös yhdessä miettiä, mikä ruokailuväline sopii syötävän ruuan
kanssa ja minkä kokoisia ruokailuvälineitä käytetään. Myös juoman kanssa voidaan pohtia, mistä
juodaan ja juovatko kaikki samalla tavalla: tarvitseeko joku nokkamukin,
juovatko kaikki lasista, käyttääkö joku pilliä
juomiseen? Pillin avulla juomalla
voidaan tukea myös lasten suun motoriikan harjaantumista.
Vasun
määrittämä monipuolinen ja riittävä syöminen jättää monta kysymystä ilmaan. Kuka määrittää, mitä on riittävä syöminen?
Määrittääkö sen ruokahuollosta vastaava henkilö, kasvattaja, huoltaja, lapsi
vai varhaiskasvatusyksikön toimintakulttuuri? Tämä on haastava kysymys, jota
pitäisi miettiä yksiköissä. Miten määrittelemme riittävän ruuan pieniruokaisen ja valikoivasti ruokaan tutustuvan
lapsen, keskikokoisia annoksia syövän tai runsaita annoksia syövä lapsen kanssa?
Lautasmalli
Lautasmallin tarkoitus on auttaa hyvän
aterian koostamisessa. Malli antaa kuvaa siitä, mistä perusaineksista
suositusten mukainen ruokavalio koostuu: puolet lautasesta kasviksia, neljännes
liha/kala/muna/kasviruokaa, neljännes lisuketta esim. perunaa/riisiä/pastaa,
ruokajuoma ja leipä levitteellä. Malli toimii annoskoosta riippumatta. Lautasmallin
pohjalta voi lähteä pohtimaan, millaista kokonaisvaltaista pedagogiikkaa
ruokakasvatuksen suhteen toteutamme ja kuinka paljon käytämme palkkioita ruokailussa. Jos
leipä on palkkio lounaalla siitä,
että on syönyt kasvattajan määrittämän annoksen ja sitä ei saa, jos ei syö
kasvattajan määrittämää riittävää määrää, niin jääkö lautasmallista jotain
pois? Ja jos lounaalla syö huonosti ja siksi välipalakin on pienempi kuin
suunniteltu ravintoannos, niin toteutuuko riittävä ravinto?
Ruokasopimukset
Omaa toimintaa
kannattaa tarkastella ja pohtia tietoisesti miten toimii ruokakasvattajana. Millaisia sopimuksia ja käytänteitä pitäisi
ja voidaan lapsiryhmissä luoda ja miten? Tarvitaanko maistamispakkoa, jos
ruokaan voidaan tutustua muuallakin kuin ruokapöydässä ja harjoitella leikin
kautta maistamista uskalluksen ja tutkimisen kautta? Voiko lapselle sanoa, että
minusta sinä olisit todella rohkea, jos uskaltaisit maistaa miltä kaikki
lautasella olevat ruoka-aineet maistuvat, mutta jos et ole vielä valmis, niin
haetaan yhdessä rohkeutta vielä lisää seuraavaa kertaa varten. Voisiko
kasvattaja kirjata ylös niitä
ruoka-aineita, joissa haasteita ilmenee ja etsiä muita keinoja lisätä
lapsen rohkeutta maistaa?
Hyvät ruokatavat ja kiireetön
ilmapiiri
Vasun
mukaan lasten kanssa opetellaan ruokarauhaa, hyviä pöytätapoja sekä yhdessä
syömisen kulttuuria ja ruokailua toteutetaan kiireettömässä ilmapiirissä. Tässä
kasvattajalla on iso rooli. Hän toimii lapsille mallina muun muassa siinä miten ruokaa otetaan, miten sitä syödään,
miten pyydetään asioita, jos ne ovat itsestä kaukana tai kun tarvitsee apua.
Jos kasvattaja osaa toimia kiireettömästi, se leviää ympärille ja jos
kasvattajalla on kiire, se tarttuu muihinkin. Kiireettömyyttä voidaan lisätä syömällä pienryhmissä. Pienissä ryhmissä ruokailuun tuleminen rauhoittaa tilanteita. Ruokailutilanteita voidaan myös valmistellaan
etukäteen yhdessä lasten kanssa. Lapset voivat
toimia ruoka-apulaisina kattamalla. Kattamistilanne myös opettaa lapsia
tekemään ratkaisuja sen suhteen, mitkä ruokailuvälineet
olisivat sopivia mihinkin ruokaan,
jos siihen annetaan mahdollisuus. Ruokatilanteessa omatoimisuuden tukeminen, kuten ruuan ja juoman itse ottaminen ja
toisten auttaminen näissä tilanteissa, tukevat ruokarauhaa, kun ryhmässä on tehty
yhteiset säännöt miten ruokailussa
toimitaan. Hyviin tapoihin kuluu kiittäminen,
mutta myös toisen auttaminen, joten
likaisten asioiden lajittelu ja mahdollisten ruokajätteiden omatoiminen
siivoaminen ainakin omalta lautaselta on hyvä olla osa ruokakulttuuria, jota
lapsille opetetaan.
Leikki
Ruokailu ei ole ainoata ruokakasvatusta, vaan siihen liittyy
kaikki ruokaan liittyvä toiminta. Leikeistä kauppaleikissä, torileikissa ja kotileikissä ruuat voivat olla
luonteva osa leikkiä. Liikuntaleikeissä kuten hedelmäsalaatti ja banaanihippa
on ruokia käsitteinä mukana. Monissa peleissä
on ruokakäsitteitä kuten muistipeleissä,
Lotto-pelissä, Hedelmätarha-pelissä, Choko-pelissä.
Sokkona hedelmien ja vihannesten tunnistaminen on yksi mahdollisuus leikillisesti
tutustuttaa lapsia aiheeseen tai laittaa hedelmiä ja vihanneksia tunnustelupussiin. Tähän sopii niin
aidot kuin leikkihedelmät ja -vihannekset. Myrkkysieni
ja Kim-leikit sopivat leikinomaiseen
ruokakasvatukseen hyvin. Makuaakkoset
sivuilta löytyy ruokakasvatukseen soveltuvat muistipelikortit.
Vierailut
Lasten kanssa voidaan vierailla erilaisissa ympäristöissä,
jotka liittyvät ruokaan ja ruokailuun. Ruokakaupassa
ostoksilla käyntiin voi sisällyttää vaikka mitä ruokakasvatukseen ja muihinkin
oppimisen alueisiin sisältyviä osioita. Torilla
voidaan metsästää esimerkiksi eri värejä hedelmistä, marjoista ja muista
ruokatuotteista. Lasten kanssa voidaan tehdä retki oikeaan ravintolaan. Vierailu oman yksikön keittiössä, etenkin jos se on iso, voi olla iso elämys lapsille.
Tapahtumat
Lasten kanssa voidaan myös järjestää ruokaan liittyviä
tapahtumia. Heidän kanssaan voidaan tehdä kasvisnäyttely
niin aidoista tuotteista kuin lasten tekemistä taideteoksista. Lasten kanssa
voidaan suunnitella toritapahtuma, jossa
on vähintään leikisti myynnissä erilaisia ruokatuotteita ja joita lapset
pääsevät ostamaan ja maistamaan. Kulttuurisesti myös kekrin järjestäminen voi olla hauskaa yksiköissä ja tuo historiaa
ja kulttuuria näkyväksi.
Tutkiminen ja uteliaisuus
avoimin aistein
Ruokakasvatus on oiva paikka tutkimiselle. Lasten kanssa
voidaan kasvattaa itse ruoka-aineita ja päästä siten selvittämään, mistä ruoka
tulee. Herneenversoja on helppo
kasvattaa lasten kanssa ja yrttien
kasvattaminen ikkunalaudalla onnistuu. Lasten kanssa leipominen on myös yksi tapa tutustua ruuan valmistamiseen ja
raaka-aineisiin. Erilaisten hedelmien tutkiminen
tunnustelemalla, puristelemalla ja paloittelemalla antavat lapselle tietoa
niistä. Raaka ja kypsä hedelmä
toimivat eri tavalla. Haistelu, maistelu
ja sormin syöminen antavat erilaisia
elämyksiä ja kokemuksia lapsille ruuasta. Metsäretkien
mustikat katoavat usein myös parempiin suihin ja onkin hyvä aina muistaa käydä
tietyt säännöt siitä, mitä kannattaa ja saa laittaa suuhun ilman aikuisen
lupaa.
Ilmaisun monet muodot
ruokakasvatuksen tukena
Kun lasten kanssa keskustellaan, lauletaan ja tarinoidaan
ruuasta, heidän ruokasanasto kasvaa. Ruokaa voidaan käyttää kuvallisen ilmaisun
välineenä. Marjoilla voi maalata. Perunalla ja muillakin vihanneksilla voidaan
painaa kuvia. Lasten kanssa voidaan askarrella ruokalista kuvista ja tehdä
taideteoksia lempiruuista. Lastenlauluissa on ruokasanastoa ”Popsi, popsi
porkkanasta” lähtien. Lapsia voi saduttaa ruoka-aiheista. Materiaalia
ruokakasvatuksen tueksi on paljon tarjolla ruokailun ulkopuolella.
Linkkejä ja vinkkejä
Ruokatiedon sivuilta löytyy monipuolista materiaalia tutkittavaksi.
Ojansivun, Sandellin, Lagströmin ja
Lyytikäisen julkaisusta "Lasten ruokakasvatus varhaiskasvatuksessa – ruokailoa ja terveyttä lapsille". Turun
lapsi- ja nuorisotutkimuskeskuksen julkaisuja 8/2014, Turun yliopisto löytyy syventävää materiaalia aiheesta.
Seuraamalla blogia Facebookissa ja liittymällä materiaalipankkiin saat aina ajantasaista tietoa uusimmista kirjoituksista ja materiaalilisäyksistä.