sunnuntai 7. huhtikuuta 2019

Paribingo 2019



Tarvitsetko lasten yhteistyön harjoittamiseen jotain konkreettista? Onko tulossa toiminnallinen perhehetki? 
Paribingo 2019 soveltuu lapsiryhmässä parityöskentelyn harjoitteluun, mutta myös vanhempi-lapsi -hetkiin. Paribingon ideana on toteuttaa mahdollisimman monta tehtävää bingo-pohjalta parin kanssa, mutta vähintään kolme riviin:, vaakaan,  pystyyn tai vinottain. Tarvittavat välineet oman kehon lisäksi ovat bingo-pohja, hula-vanteet, erilaiset pallot sekä keilat. Tehtävät voidaan suorittaa niin sisällä kuin ulkonakin. Tila kannattaa mitoittaa tehtävään soveltuvaksi. 

Paribingo 2019 tehtävät ovat:
  1. Asentopeili:
  2. Paripolttopallo
  3. Yhteiskeilaus
  4. Parihypyt
  5. Matkimisrata
  6. Parihipat
  7. Kopittelu
  8. Syöttely
  9. Vanne ja pallo

Asentopeilissä pari tekee vuorotellen asentoja, joita toinen matkii. Vuoro vaihtuu, kun asennon tekijä hyväksyy matkitun asennon.

Paripolttopalloon tarvitaan yksi pallo, piirretty viiva tai ympyrä. Poltettava menee joko viivalle tai ympyrään seisomaan. Pari yrittää heittämällä, vierittämällä tai potkaisemalla palloa osua polttoviivalla tai -ympyrässä olevaa pariaan jalkoihin. Osumasta roolit vaihtuvat. Viivalta ja ympyrästä ei saa poistua. Ylös- ja sivulle päin voi väistää. 

Yhteiskeilauksessa tarvitaan pallo ja keiloja. Pari asettuu muodostetun keilarivin molemmin puolin. Tarkoituksena on yhdessä vuorotellen palloa heittäen / vierittäen kaataa keilat. Voidaan laskea montako kaatovuoro tarvitaan, että kaikki keilat on kaadettu

Parihypyt on pituushyppy kisa, jossa mitataan kuinka pitkälle pari pääsee yhteensä, kun molemmat hyppäävät kaksi hyppyä. Hypyt suoritetaan vuorotellen. Tarvitaan lähtöviiva merkki. Ensimmäinen hyppää ja jää hyppypaikalle. Toinen parista ottaa tämän hyppypaikan lähtöpaikakseen ja ponnistaa siitä eteenpäin. Ensimmäinen hyppääjä hyppää toisen hyppynsä siitä, mihin toinen hyppääjä jää. Viimeinen hyppy, jonka toinen hyppääjä tekee, kertoo parin yhteishyppypituuden.

Matkimisrata voidaan suorittaa välinein tai ilman. Keilat voi toimia tukena matkimistyylin vaihtamiseen. Parista ensimmäinen toimii johtajana ja toinen matkii ensimmäisen kierroksen. Toiselle kierrokselle roolit vaihtuvat. Matkimisradalle voidaan lisätä esteitä tai muita välineitä, kuten keppihevosia tai työnnettäviä leikkirekkoja. 

Parihippoja voidaan varioida monella tapaa. Alue voi olla rajattu tai hipalla voi olla esimerkiksi pallo kädessä, jolla pitää toiseen koskea, jotta rooli vaihtuu. Parihippana voidaan leikkiä esimerkiksi tunnelihippaa, jossa hipalla on pallo kädessä. Koskettamalla pallolla paria tämän pitää jäätyä paikalleen ja avata jalat – hippa vierittää, heittää tai potkaiseen pallon jalkojen välistä ja lähtee karkuun. Kiinni saatu hakee ensin pallon ja alkaa sen jälkeen ottamaan pariaan kiinni. 

Kopittelua voi suorittaa erilaisilla palloilla: pienillä, isoilla, jalkapalloilla, koripalloilla, ilmapalloilla…Kopittelussa sovitaan määrä, montako koppia pitää saada kiinni yhteensä (esim. 6, 8, 10 – parillinen määrä suositeltavaa). Kopiteltavan matkan pituutta voidaan pidentää tai lyhentää myös. 

Syöttelyä voidaan toteuttaa samoin kuin kopittelua, mutta palloa liikutetaan jaloilla syöttämällä sitä parille ja takaisin. 

Vanne ja pallo on leikki, missä toisella parista on alkuun vanne ja toisella pallo. Vanteen omista laittaa vanteen vierimään ja pallon omistaja yrittää heittää pallon vanteen läpi. Onnistuneesta suorituksesta roolit vaihtuvat. Voidaan myös sopia montako kertaa tehtävä tehdään.


Yhteistyön riemua!



****************************************

Blogin  ja bingopohjan löydät Facebookista.

****************************************